Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μόνο προβληματισμό προκαλεί στην κοινωνία αλλά και ιδιαίτερα στο αρχηγείο αστυνομίας το βίντεο που άρχισε α κάνει το μεσημέρι το γύρο του διαδικτύου και δείχνει ένα πρόσωπο φίλαθλο της ΑΕΛ ενώ βρισκόταν στον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση το ΓΣΠ να μην διστάζει να εκτοξεύσει φωτοβολίδα εναντίον του ελικοπτέρου της αστυνομίας που από αέρος παρακολουθούσε την προσέλευσή των οπαδών της ΑΕΛ από την Λεμεσό. Άμεσα δόθηκαν οδηγίες και το συγκεκριμένο βίντεο έχει μπει κάτω από το μικροσκόπιο των εργαστηρίων του ηλεκτρονικού εγκλήματος σε μια προσπάθεια να απομονωθούν νούμερα αυτοκινήτων ή πρόσωπα που θα οδηγήσουν στην ταυτότητα του ατόμου που εκτόξευσε την φωτοβολίδα.

Μάλιστα όπως μαθαίνουμε την στιγμή της συγκεκριμένης ενέργειας στο κέντρο κρίσεως σήμανε συναγερμός μόλις το πλήρωμα ενημέρωσε για την ενέργεια αυτή ωστόσο μέχρι να σπεύσουν στο σημείο δυνάμεις τα πρόσωπα είχαν φύγει.

Πάντως οι αρμόδιες υπηρεσίες στο αρχηγείο αστυνομίας κάνουν φύλλο και φτερό ώστε να εντοπίσουν και άλλο υλικό από τα όσα έγιναν χθες σε Λευκωσία και Λεμεσό με πιθανά εντάλματα συλλήψεις τις επόμενες ώρες να θεωρούνται από κάποιους δεδομένα.

Και όλα αυτά την ώρα που στο μηχανουργείο της αστυνομίας έφτασαν πέντε νέα αντιοχλαγογικά οχήματα τα οποία πολύ σύντομα θα είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση με το ενδεχόμενο οι αρχές να προβούν και σε άλλες αγορές ώστε με την νέα αγωνιστική περίοδο να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο να είναι στο τραπέζι. Να σημειωθεί ότι χτες στην γιγαντιαία επιχείρηση έλαβαν μέρος περισσότεροι από 400 αστυνομικοί και όλα τα μέσα που διαθέτουν οι αρχές όπως drones και ελικόπτερα καθώς επίσης και ο Αίαντας.

Πληροφορίες θέλουν τις αρχές να κάνουν σκέψεις όπως σε αγώνες υψηλού κινδύνου ο Αίντας να πετά ένα είδος μπογιάς και έτσι πρόσωπα που θα έχουν αυτή την μπογιά πάνω τους θα σημαίνει πως βρίσκονται σε επεισόδια και εύκολα θα εντοπίζονται από αστυνομικούς και θα συλλαμβάνονται . Όπως μαθαίνουμε αυτή η σκέψη υπήρχε και για τον αγώνα της περασμένης Κυριακής μεταξύ ΑΠΟΛΛΩΝΑ και ΑΠΟΕΛ αλλά δεν έγινε. Πάντως σε επικοινωνία που είχαμε με αρμόδια αστυνομική πηγή από πλευράς ηγεσίας μας τονίστηκε ότι συνεχίζουν να θεωρούν πως η χθεσινή επιχείρηση ήταν επιτυχής υπό τις συνθήκες που υπήρχαν αφού δεν υπήρξε κανείς τραυματισμός πλην του μέλους της δύναμης που ήδη έλαβε εξιτήριο. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει όπως μας τονίστηκε πως τα επιχειρησιακά σχέδια δεν θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο μέχρι να μην υπάρχουν οι θλιβερές εικόνες.

Και όλα αυτά ενώ στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στο υπουργείο δικαιοσύνης θα υπάρξει η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης που αποφασίστηκε τον περασμένο Μάρτιο μετά τα θλιβερά επεισόδια στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων του αθλητισμού. Ήδη οι αλλαγές στην νομοθεσία προχωρούν και σε σύσκεψη που θα γίνει τις επόμενες μέρες στο τραπέζι θα πέσουν και οι απόψεις όλων των φορέων στα όσα τους στάλθηκαν από το υπουργείο δικαιοσύνης.

 

Στο ίδιο έργο θεατές: Οι χούλιγκανς επικράτησαν και πάλι 

Ο χθεσινός τελικός κυπέλλου στο ΓΣΠ  μύριζε  από νωρίς μπαρούτι. Οι αρχές είχαν εντοπίσει στο περιβάλλοντα χώρο του σταδίου κρυμμένες βόμβες μολότοφ και κουκούλες, ενώ οπαδοί της ΑΕΛ κατά την διαδρομή τους στην Λευκωσία έβαζαν φωτιές. Μάλιστα ένας από αυτούς δεν δίστασε να εκτοξεύσει φωτοβολίδα εναντίον του ελικοπτέρου της αστυνομίας με το βίντεο να κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Το συγκεκριμένο βίντεο προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στο αρχηγείο και μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη του στα εργαστήρια της αστυνομίας άρχισαν την επεξεργασία του σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν την ταυτότητα του συγκεκριμένου προσώπου που δεν υπολόγισε τι θα προκαλούσε εάν αυτή η φωτοβολίδα έπληττε το ελικόπτερο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου ανέφερε «Εδώ βλέπουμε πόση σοβαρότητα υπάρχει από κάποια πρόσωπα. Ενδεχομένως εάν αυτή η κροτίδα κτυπούσε το ελικόπτερο σήμερα θα θρηνούσαμε θύματα. Ενδεχομένως όχι μόνο τους ανθρώπους μας τους χειριστές αλλά και το προσωπικό του συγκεκριμένου ελικοπτέρου αλλά ενδεχομένως και κάποιων άλλων προσώπων.»

Επεισόδια  είχαμε και στις κερκίδες του ΓΣΠ, με μέλη της ΜΜΑΔ να ανεβαίνουν στο διάζωμα και να τα θέτουν άμεσα υπό έλεγχο. «Υπήρξαν έξι συλλήψεις στην είσοδο του σταδίου σε διάφορές εισόδους όπου εντοπίσαμε διάφορα πρόσωπα να μεταφέρουν παράνομα αντικείμενα. Μάλιστα σε μία περίπτωση ένας 16χρονος είχε στην κατοχή του ένα επικίνδυνο αντικείμενο. Συγκεκριμένα μια σιδερογροθιά ενώ σε άλλες περιπτώσεις εντοπίστηκαν πρόσωπα να μεταφέρουν φωτοβολίδες» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας. 

Με το σφύριγμα της λήξης τα επεισόδια μεταφέρθηκαν σε δρόμους της Λεμεσού αλλά και της πρωτεύουσας. Στην Λευκωσία σημειώθηκαν  μικρής έντασης επεισόδεια, όταν άγνωστοι παρέδωσαν στις φλόγες κάδους στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα έγινε και χρήση δακρυγόνων από πλευράς αστυνομίας, ενέργεια που προκάλεσε την αντίδραση της επίσημης Ομόνοιας αφού φαίνεται πως τα δακρυγόνα  έπεσαν  κοντά στο λεωφορείο που μετέφερε τους κυπελλούχους.  

Ρίψεις μολότοφ,  από τις οποίες ένα όχημα παραδόθηκε στις φλόγες και πετροπόλεμος, μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης και την περιοχή του εναερίου,  όπου συγκεντρώθηκαν, με την επιστροφή τους στη Λεμεσό εκατοντάδες  οπαδοί της ΑΕΛ. Από τα επεισόδια  ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από φωτοβολίδα και μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο της πόλης. 

Για το θέμα μίλησε στον ΑΝΤ1 και ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ιστότητα, Νίκος Λοϊζίδης αναφέροντας «Εμείς τα λέγαμε δεν ακούει κανένας. Θεωρούν ότι όλα τα ξέρουν. Ότι τα μέτρα που έχουν λάβει είναι επιτυχημένα. Ήμαστε εδώ στα δύσκολα για να  υπερασπιστούμε και την ηγεσία όταν πρέπει και το υπουργείο όταν πρέπει και όλους όταν πρέπει. Πήραμε 350 αστυνομικούς χτες και άλλους τόσους που δούλευαν. Δηλαδή κάθε εβδομάδα να παίρνουμε 1000 με 1500 αστυνομικούς στα γήπεδα για να κάνουμε τί;.»

Ενώ ο Χρίστος Ανδρέου ... μεταξύ άλλων επισήμανε «Στο σημείο εκεί από τις εξετάσεις που έγιναν ένα πρόσωπο ηλικίας 16 ετών το οποίο έφερε κουκούλα χρησιμοποιώντας μοτοποδήλατο  απομακρυνόταν από την περιοχή  ανακόπηκε από αστυνομικούς. Το πρόσωπο αυτό επιτέθηκε σε μέλος μας. Συνελήφθη για αυτόφωρο αδίκημα. Το μοτοποδήλατο αυτό ήταν και κλοπιμαίο. Ενώ σε μία άλλη περίπτωση όχημα που επίσης απομακρυνόταν από την σκηνή εντοπίσαμε τα τρία πρόσωπα αυτά και στο όχημα εντοπίσαμε μεγάλο αριθμό φυσιγγίων.»

Την ίδια ώρα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας παρουσιάστηκαν το μεσημέρι τέσσερα πρόσωπα για αδικήματα που αφορούν τον Περί Πρόληψης και Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμο. Συγκεκριμένα, τα τέσσερα πρόσωπα εντοπίστηκαν πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια του χθεσινού Τελικού Κυπέλλου να έχουν στην κατοχή τους φωτοβολίδες. Οι υποθέσεις εναντίον και των τεσσάρων προσώπων, ορίστηκαν για εκδίκαση τον ερχόμενο Ιούνιο και Ιούλιο ενώ το Δικαστήριο εξέδωσε εναντίον και των τεσσάρων προσώπων, διατάγματα αποκλεισμού εισόδου σε οποιοδήποτε αγωνιστικό ή αθλητικό χώρο ή εκδήλωση, μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων τους.