Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σ

Συχνά ακούς ότι οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τα στερεότυπα για να περιγράψουν κάτι στα ρεπορτάζ τους.  Ειδικά στις περιπτώσεις επεισοδίων σε αγωνιστικούς χώρους. Δυστυχώς όμως η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια έκανε και τις λέξεις να τελειώσουν, αφού το σκηνικό  δεν αλλάζει.  

Όταν βλέπεις οι  αρχές ασφαλείας  να επιστρατεύουν σχεδόν 300 αστυνομικούς, να  ενεργοποιούν την τεχνολογία που έχουν στη διάθεσή τους και αντιοχλαγωγικά οχήματα, για ένα μόνο ποδοσφαιρικό αγώνα και τελικά η κατάσταση παραμένει η ίδια, σίγουρα προκαλεί ερωτηματικά το γιατί οι αρμόδιοι δεν κάθονται επιτέλους σε ένα τραπέζι να βρουν μια πραγματικά αποτελεσματική λύση.  Όταν θέλεις, λύσεις υπάρχουν. Εκτός και αν η όλη αυτή κατάσταση ευνοεί κάποιους, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό...  

Όχι κύριοι, το σκηνικό δεν μπορεί να παραμένει το ίδιο, μέχρι να θρηνήσουμε θύματα και να τρέξουν τα κροκοδείλια δάκρυα. Τα σκηνικά είναι για να αλλάζουν.  Γι’ αυτό αλλάξτε το, πριν είναι αργά. 

Η πρώτη αντίδραση του προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στα πρώτα επεισόδια που σημειώθηκαν επί δικής του προεδρίας, στις 26 Μαρτίου 2023, στο στάδιο "Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία" ήταν ότι «Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν τιμούν κανένα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά». Μάλιστα σε ερώτηση μας αν θα πήγαινε με τα παιδιά του στο γήπεδο, με την κατάσταση ως έχει τώρα, έδωσε μια απάντηση που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση:

«Με απόλυτη ειλικρίνεια, όχι. Δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω μια κατάσταση με όλα αυτά που είδαμε χθες. Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται από κάποιους είτε Σωματεία είτε αθλητικές οργανώσεις να μην έχουμε τέτοιους φαινόμενα. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχει έστω και ένα τέτοιου είδους φαινόμενο, η απάντηση στο ερώτημα σας είναι όχι».

Ακολούθησαν συσκέψεις επι συσκέψεων και έπειτα χαμόγελα όταν, σε κάποια παιχνίδια, στο αρχηγείο αστυνομίας ένιωσαν περίπου ότι επιτύγχαναν σε πανεπιστημιακές εξετάσεις, επειδή δεν άνοιξε μύτη. Ωστόσο τα επεισόδια που έγιναν χτες, απέδειξαν πως αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης δεν έχει ακόμη βρεθεί.

Επείγει να ληφθούν μέτρα ΧΤΕΣ, γιατί η κατάσταση, όπως εξελίσσεται, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα χειρότερα, που όλοι απευχόμαστε.