Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις χώρες να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες ώστε να προετοιμασθούν για την επόμενη πανδημία, την οποία θεωρεί «βέβαιο ότι θα μας χτυπήσει την πόρτα».

Με φόντο αυτό το κάλεσμα φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η Επιδημιολόγος Δρ Ζωή Δωροθέα Πανά. Απάντησε και στο ερώτημα κάθε πόσο καιρό θα έχουμε μια μεγάλη πανδημία όπως αυτή του κορωνοϊού ενώ έκρουσε καμπανάκι για την σιωπηλή πανδημία.

Όπως τόνισε η δρ Πανά δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός αλλά και άλλοι ιοί που μπορεί να προκαλέσει πανδημία. Συνέστησε προσοχή στο θέμα της σιωπηλής πανδημίας δηλαδή στις λοιμώξεις που υπάρχουν ήδη και ειδικά στα νοσοκομεία.

«Να επενδύσουμε στο κομμάτι της ετοιμότητας»

«Το βασικό ερώτημα δεν είναι αν θα ξανασυμβεί μια σοβαρή επιδημία αλλά πότε θα ξανασυμβεί και τι χαρακτηριστικά θα έχει», τόνισε αρχικά η Ειδικός.

Εκείνο που χρειάζεται να γίνει σύμφωνα με την Δρ Πανά είναι να επενδύσουμε στο κομμάτι της ετοιμότητας και της προετοιμασίας, ούτως ώστε όταν έρθει επόμενη πανδημία να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε.

«Πλέον από τα μαθήματα που πήραμε από την παρούσα πανδημία για το μέλλον για την πιο έγκαιρη και ορθότερη λήψη αποφάσεων, θα πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες τακτικές», επισήμανε.

Οι βασικοί πυλώνες που θέτει ο ΠΟΥ

Η δρ Πανά σημείωσε ότι ο ΠΟΥ αναφέρθηκε σε βασικούς πυλώνες που χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για μια ενδεχόμενη μελλοντική πανδημία.

- Η  πρώτη αφορά τη συμμετοχικότητα και τη συνεχή επιμόρφωση των πολιτών σε θέματα υγειονομικών κρίσεων, και διασυνοριακές απειλές.

-Το δεύτερο που όπως σχολίασε η δρ Πανά είναι σημαντικό και αφορά την Κύπρο είναι το να επενδύσουμε στην έρευνα και καινοτομία ώστε να έχουμε τα απαραίτητα δεδομένα από όλες τις χώρες για να μπορέσουμε να λάβουμε έγκαιρα αποφάσεις.

- Το τρίτο είναι η πολιτική βούληση και θέληση. «Ότι επενδύσεις έγιναν από την παρούσα πανδημία θα πρέπει όχι μόνο να τις συντηρήσουμε αλλά να επενδύσουμε προς αυτές ώστε να της βελτιώσουμε για παράδειγμα την έγκαιρη επιδημιολογική επιτήρηση».

-Το τελευταίο είναι οι συνέργειες. «Από τη στιγμή που μιλάμε για διασυνοριακές απειλές για λοιμώδη νοσήματα που υπάρχουν και θα υπάρχουν, πως μπορούμε συντονισμένα τα κράτη μέλη να λειτουργήσουμε με ένα τρόπο ώστε να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε γρήγορα την τεκμηρίωση και τη γνώση».

Κάθε πόσο έχουμε μια μεγάλη πανδημία;

Σε ερώτηση κάθε πόσο έχουμε μια μεγάλη πανδημία η δρ Πανά, ανέφερε ότι «όσον αφορά την οικογένεια του SARS COVID2 αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ανά δέκα χρόνια μας δημιουργεί κάποια προβλήματα με μικρές ή μεγαλύτερες επιδημίες».