Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ημερίδα ΡΙΚ

Το μέγα κεφάλαιο της Χρηστής Διοίκησης και του Κράτους Δικαίου σε Οργανισμούς του Δημοσίου, άνοιξε η δημόσια ραδιοτηλεόραση, με ημερίδα που διοργάνωσε στο κτίριο του ιστορικού αρχείου του ΡΙΚ, και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φορείς ελέγχου στη δημόσια υπηρεσία, από τον Γενικό Ελεγκτή και τους Επιτρόπους Διαφάνειας και Διοικήσεως, στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Το πρώτο μέρος της ημερίδας επικεντρώθηκε στην ανάλυση των νόμων που διέπουν την χρηστή διοίκηση, στις αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, και πρωτίστως στο πώς η λειτουργία του κράτους πρέπει να είναι πιο εύρυθμη και προς όφελος των πολιτών, ιδιαίτερα σε ζητήματα πάταξης της διαφθοράς και λογοδοσίας των δημόσιων φορέων και των κρατικών αξιωματούχων.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρης Δημητρίου, «οστόχος όλων νομίζω πως πρέπει να είναι αυτός. Πως την επόμενη ημέρα μιας συζήτησης ή μιας νομοθεσίας οι πολίτες θα νιώθουν καλύτερα, θα νιώθουν πιο άνετα στον τόπο τους».

Ο Επίτροπος Διαφάνειας, Χάρης Πογιατζής δήλωσε ότι «πέραν του 90% των Κυπρίων θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά βαθιά ριζωμένη σε πολλές βαθμίδες οι οποίες είναι στελεχωμένες με άτομα που ασκούν οποιασδήποτε μορφής εξουσία».

Σε εκτενή ανάλυση του ρόλου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προέβη ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τονίζοντας πως πρέπει να τηρούνται τα δομικά στοιχεία του κράτους δικαίου, στη βάση της αρχής της νομιμότητας, με παράλληλη κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων και με διασφαλισμένο το σύστημα της δικαστικής προστασίας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, «το κράτος δικαίου ακολουθεί τέσσερις αρχές. Λογοδοσία, δίκαιοι νόμοι, ανοιχτή διακυβέρνηση και προσβάσιμη και αμερόληπτη δικαιοσύνη. Η βασική αρχή είναι ότι οι ασκούντες δημόσια εξουσία πρέπει να κυβερνούν σεβόμενοι το ισχύον δίκαιο».

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας επικεντρώθηκε στις αρχές χρηστής διοίκησης και τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα σε σχέση με τον έλεγχο των φορέων της εξουσίας, ώστε να λειτουργούν υπέρ των πολιτών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως «ανάγεται δηλαδή σε βασικό και απαραίτητο και πρωτεύον συστατικό μιας σύγχρονης δίκαιης και ωφέλιμης πολιτείας. Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας μπορούν να ασκήσουν κομβικό ρόλο και να στηρίξουν τη χρηστή διοίκηση.»

Η πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Ρόνα Κασάπη, ανέφερε πως «για κάθε διοικούμενο πολίτη αποτελούν βασικό εργαλείο διαφύλαξης των έννομων συμφερόντων του και της άσκησης των δικαιωμάτων του».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Έλλη Κοτζαμάνη δήλωσε ότι «βασική αρχή των μέσων ενημέρωσης όπως τη διδασκόμαστε εμείς οι δημοσιογράφοι, είναι ότι αποτελούμε ή πρέπει να αποτελούμε τον κοινωνικό εισαγγελέα, άρα εμείς είμαστε εκείνοι που θα ασκήσουν έλεγχο στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή».

Την ημερίδα που διοργάνωσε το ΡΙΚ παρακολούθησαν λειτουργοί και άλλων δημόσιων υπηρεσιών.