Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μιχάλης Χατζηγιάννης

Ξανά στο μάτι του κυκλώνα το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδα «Αλήθεια» ενώπιον της ελεγκτικής υπηρεσίας βρίσκεται νέα καταγγελία για ενδεχόμενη  διαφθορά και εκμετάλλευση κονδυλίων προς  προσωπικό όφελος συμβούλου του Υφυπουργού Πολιτισμού.

«Αφορούν τον τρόπο διαχείρισης κάποιου κονδυλιού, με ενδεχόμενη εμπλοκή ατόμων που βρίσκονται κοντά στον υφυπουργό για τυχόν ευνοιοκρατία για δικά τους άτομα», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο συνεργάτης του Υφυπουργού Πολιτισμού φέρεται να εξασφάλισε τέσσερις από τις επτά χορηγίες από το κονδύλι του προγράμματος πολιτιστικής αποκέντρωσης, για άτομα από το στενό του περιβάλλον, ενώ σε κάποιες από τις εκδηλώσεις συμμετέχουν στενοί του συγγενείς.

«Είναι θέμα το οποίο ακούγεται σοβαρό, πήραμε χθες αντίγραφα των σχετικών στοιχείων, σήμερα αξιολογούμε αν υπάρχει θέμα προς περαιτέρω διερεύνηση», σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο σύμβουλος του υφυπουργού Πολιτισμού, ο οποίος άρχισε να εργάζεται στο υφυπουργείο μετά το διορισμό του Μιχάλη Χατζηγιάννη, έχει εξασφαλίσει κονδύλια και από άλλο υφυπουργείο για δύο συναυλίες αφιερώματα, με τη συμμετοχή και επιμέλεια του ίδιου, στενού του συνεργάτη και  δύο πολύ στενών συγγενών του.

Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το απόγευμα το Υφυπουργείο Πολιτισμού  αφού διευκρινίζει ότι το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης δέχεται  αιτήσεις από Κοινοτικά Συμβούλια και φορείς  και όχι από τους  συντελεστές των εκδηλώσεων,  σημειώνει πως φέτος,  λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, έχουν αποκλειστεί  αιτητές που έλαβαν χορηγία τα δύο προηγούμενα έτη.

«Ο περιορισμός αφορούσε αποκλειστικά στους αιτητές και όχι στους συντελεστές, που συμμετέχουν κάθε φορά στις εκάστοτε εκδηλώσεις. Αρκετές φορές συντελεστές συμμετέχουν σε περισσότερες από μια προτάσεις που επιλέγονται για επιχορήγηση, τόσο κάτω από το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης όσο και κάτω από άλλα χορηγικά προγράμματα και φεστιβάλ του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού», επισήμανε ο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Λίγο αργότερα ο σύμβουλος του Υφυπουργού Πολιτισμού, Ανδρέας Παράσχος, με επιστολή που απέστειλε στον Μιχάλη Χατζηγιάννη τόνιζε ότι εμφανής στόχος του δημοσιεύματος είναι να πληγεί πολιτικά ο Υφυπουργός Πολιτισμού.

«Πράγμα που άρχισε από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του και διαρκώς εντείνεται. Πρόκειται για μια συκοφαντική δυσφήμιση που σαφώς επιμένει στην υπόσκαψη των προσπαθειών του Υφυπουργού προς ενίσχυση των καλλιτεχνών και του μέλλοντός τους», επισήμανε ο Σύμβουλος του Υφυπουργού Πολιτισμού, Ανδρέας Παράσχος.

Όσαν αφορά στις καλλιτεχνικές προτάσεις, στις οποίες αναφέρονται συγγενικά του πρόσωπα, ο ίδιος σημειώνει ότι τα παιδιά του ως καλλιτέχνες μετέχουν σε δύο διαφορετικές προτάσεις στην «Αποκέντρωση 2023» και λαμβάνουν ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 200-300 ευρώ στην κάθε συναυλία.

«Απευθύνω παράκληση όπως χωρίς την όποια καθυστέρηση δημοσιοποιηθεί επίσημα όλη η σχετική πληροφόρηση γύρω από το ζήτημα ‘’Αποκέντρωση 2023’’ και τη διεκπεραίωσή της και υποβληθεί και σε όλα τα αρμόδια σώματα, όπως προβλέπεται από τον Νόμο», σημείωσε ο κ. Παράσχος.

Ζητά επίσης από τον Υφυπουργό να δημοσιεύσει τη Σύμβαση απασχόλησης που υπέγραψε και να προχωρήσει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για αποκατάσταση της αλήθειας, περιλαμβανομένης της παροχής οποιωνδήποτε πληροφοριών προς τον Γενικό Ελεγκτή.

Τα έξι ερωτήματα της προεδρίας

Όπως εγκύρως πληροφορείται ο ΑΝΤ1  από την περασμένη Τρίτη 16 Μαϊου, πριν δηλαδή γίνει η καταγγελία, η Προεδρία της Δημοκρατίας με επιστολή  της προς την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ζητούσε ενημέρωση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θέτοντας έξι ερωτήματα.

Συγκεκριμένα ζητούσε να ενημερωθεί γραπτώς για

1)Δικαιούχους φορείς/φυσικά πρόσωπα/κοινοτικά συμβούλια των οποίων οι προτάσεις έχουν εγκριθεί όπως και τα ονόματα των συμμετεχόντων της εκάστης προτάσεως

2)Δικαιούχους φορείς/φυσικά πρόσωπα/κοινοτικά συμβούλια των οποίων οι προτάσεις δεν έχουν εγκριθεί

3)Κριτήρια αξιολόγησης για τις εγκριθείσες και μη προτάσεις

4) Ύψος της χορηγίας που έχει δοθεί για έκαστο δικαιούχο φορέα

5) Προϋπολογισμό του προγράμματος

6) Επιτροπή αξιολόγησης (ονομαστική αναφορά)

Το αίτημα της προεδρίας για ενημέρωση, αφορούσε την διετία  2021 - 2023.