Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το «χαρτί» της Αγίας Σοφίας μετά από εκείνο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης αρχίζει να παίζει ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβαίνοντας σε ένα νέο νεοοθωμανικό και προκλητικό παραλήρημα. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη Δύση, φορώντας τον «μανδύα» του αντιιμπεριαλιστή.

Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να οραματίζεται τον εαυτό του σαν τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή και να φαντασιώνεται ότι θα ξαναμπεί σαν «κατακτητής» στην Αγία Σοφία, παρουσιαζόμενος ως «ελευθερωτής».

O Ερντογάν ως «φαινόμενο μπούμερανγκ»

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης ο Ερντογάν ανέφερε πως ένας λόγος που τον «μισεί» η Δύση είναι επειδή «απελευθέρωσε» την Αγία Σοφία», αλλά και επειδή όπως υποστηρίζει έκανε βήματα στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

«Όσο ο λαός στέκεται δίπλα μας εμείς θα αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους ιμπεριαλιστές και τους τοκογλύφους. Για μένα δεν είναι παράξενο που οι δυτικοί λένε ‘να φύγει ο Ερντογάν’. Διότι ο Ερντογάν είναι εγχώριος και εθνικός. Δεν μας χωνεύουν επειδή ξεριζώσαμε την τρομοκρατία. Βλέπετε πως όλα τα περιοδικά της Δύσης είχαν πρωτοσέλιδα με τίτλους ‘να φύγει ο Ερντογάν’. Δεν μας θέλουν επειδή πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ έξω από την Τουρκία. Σε επίπεδο πολιτισμού κάναμε κάποια βήματα. Απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφία. Αυτοί μας μισούν επειδή απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφία. Με τα βήματα τα οποία κάναμε στην αμυντική βιομηχανία θεωρείτε πως θα μας λένε καλωσορίσατε;», ανέφερε αρχικά σε συνέντευξή του στο τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT.

«Εύκολο σαν να τρώμε στραγάλια και πασατέμπο να ναυπηγούμε φρεγάτες και υποβρύχια»

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτντογάν οραματιζόταν να γιορτάσει μαζί την άλωση της Κωνσταντινούπολης με τη νίκη στις εκλογές που θα τον κρατήσει για 25 χρόνια στην εξουσία. «Δεν μπορούμε να συνεχίσομε στον δρόμο της ευφορία της νίκης. Ας ολοκληρώσουμε ότι ξεκινήσαμε στις 14 Μαΐου, στις 28 του μηνός. Ελπίζω ότι στις 29 Μαΐου θα γιορτάσουμε την εκλογική νίκη μαζί με την άλωση της Κωνσταντινούπολης», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος μετά την ανακοίνωση ότι ο τρίτος των προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου που αναμένεται να είναι και ο ρυθμιστής του δεύτερου γύρου, Σινάν Ογάν θα τον στηρίξει, άρχισε και τις εθνικιστικές κορώνες, αναφερόμενος στην αμυντική βιομηχανία και προαναγγέλλοντας και νέο αεροπλανοφόρο μετά το  TCG Αnadolu και λέγοντας πως το ναυπηγεί φρεγάτες και υποβρύχια είναι «εύκολο σαν να τρώμε στραγάλια και πασατέμπο».

«Αυτή η χώρα ναυπήγησε το δικό της αεροπλανοφόρο. Αν θέλει ο Θεός, στη νέα περίοδο, καθώς ήδη είχα κάνει τις συζητήσεις. Με τους Άγγλους ή με τους Ισπανούς, ή με όποιον βάλει ο νους σας θα ναυπηγήσουμε μεγαλύτερης κατηγορίας πλοίο από το TCG Αnadolu. Με αυτόν τον τρόπο το τουρκικό ναυτικό, ο τουρκικός στρατός θα γίνει ακόμη πιο ισχυρός. Εμείς ήδη ναυπηγούμε φρεγάτες κτλ. Αυτά για εμάς είναι (εύκολα) σαν στραγάλια, σαν πασατέμπος. Φτάσαμε σε επίπεδο εξαγωγών. Ναυπηγούμε τα υποβρύχια μας. Έτσι οι συνεργασίες μας με τους Γερμανούς και με άλλες χώρες θα συνεχιστούν και για να γίνουμε πιο ισχυροί», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα σε ερώτηση αν αναμένονται εξελίξεις που θα ενοχλήσουν τη Δύση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Γιατί να μην έρθουν; Αν τα βήματα που κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, θα υπερτερεί από την ισχύ της Δύσης , αν θα υπερτερούμε φυσικά και θα ενοχληθούν. Εσείς είδατε ποτέ να ενοχλούνται από αυτά τα βήματα και τις επιτυχίες μας το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ ή Λιβύη; Όταν διαπιστώνουμε ποιος ενοχλείται από τις επιτυχίες μας βλέπουμε πιο καθαρά, ποιος είναι ο εχθρός και ποιος ο φίλος μας».

«Τιμώρησε μας αν τολμάς Μπάιντεν»
Στην αντιδυτική ρητορική δεν έμεινε βέβαια μόνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού που τα έβαλε με τις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν πολεμάει εναντίον του PKK στα σύνορα της χώρας αλλά με τις ΗΠΑ και επιτέθηκε στον Τζο Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βγήκε και είπε πως θα λογοδοτήσει ο Ερντογάν για όσα έκανε. Τους κάναμε κάποια πράγματα για την πολιτική τους.  Λέει πως θα μας τιμωρήσει. Αν τολμάς, τιμώρησε μας. Εμείς δεν πολεμάμε το.  PKK, πολεμάμε τις ΗΠΑ. Είναι τόσο απλό. Απέναντι μας δεν έχουμε την τρομοκρατική οργάνωση του PKK. Εμείς δεν αγωνιζόμαστε εναντίον του PKK αλλά εναντίον των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έρχονται και κάνουν τα πάντα κοντά στα σύνορα. Υπάρχει άλλη εξήγηση; Τους έστειλαν χιλιάδες νταλίκες.

Πηγή: In.gr