Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εξετάσεις

Χωρίς την εξέταση Ιανουαρίου το νέο σχέδιο αξιολόγησης μαθητών και μαθητριών για τη Μέση Εκπαίδευση το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από την Υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους οργανωμένους Γονείς και την ΠΣΕΜ.

Η πρόταση προνοεί την αύξηση του διδακτικού χρόνου και τη συνεχή της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, «η ύλη παραμένει χωρισμένη σε δύο τετράμηνα άρα θα έχουμε βαθμολογία του μαθητή τον Γενάρη και Μάιο. Μια κεντρική εξέταση στο τέλος της χρονιάς γιατί με τις δύο κεντρικές εξετάσεις χανόταν πολύτιμος χρόνος, με τη μια επιταχύνουμε τον χρόνο της κεντρικής εξέτασης».

Η βαρύτητα στη βαθμολογία της τελικής γραπτής εξέτασης που θα είναι και η κεντρική, ανέρχεται στο 30% ενώ για τα δύο τετράμηνα που παραμένουν για σκοπούς οργάνωσης και διδασκαλίας θα είναι στο 35-35%.

Όπως δήλωσε η κα Μιχαηλίδου, «έχει τεθεί εξ αρχής το ζήτημα της μειωμένης ύλης. Είναι σημαντική η μείωση της ύλης χωρίς αυτή να είναι ανεξέλεγκτη ή αυτή να καταλήγει σε κάτι επικίνδυνο για την αξιοπιστία του βαθμού. Η μείωση της ύλης έχει να κάνει ξεκάθαρα με τη μείωση της περιττής ύλης.»

Θετικά αποτυπώνουν τη νέα πρόταση της Υπουργού Παιδείας ΟΕΛΜΕΚ και Γονείς και τις επόμενες μέρες θα αξιολογήσουν τις επιμέρους παραμέτρους.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ανέφερε ότι «πολλές από τις εισηγήσεις που είχαμε στείλει στις αρχές Μαρτίου στην Υπουργό περιλαμβάνονται στην πρόταση που μας παρουσιάστηκε σήμερα για την αξιολόγηση των μαθητών».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου έκανε λόγο για «κάτι σύγχρονο για τα παιδιά μας που θα τα φέρουν στη νέα εποχή και τον τόπο μας στη νέα εποχή, εμείς βλέπουμε θετικά τις εισηγήσεις».

Από πλευράς της η ΟΛΤΕΚ σημειώνει ότι η εξέταση Ιανουαρίου θα μπορούσε να παραμείνει.

Ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου δήλωσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης για αυτό και τις επόμενες ημέρες θα μελετήσουμε την πρόταση και θα κάνουμε εισηγήσεις».

Το νέο σχέδιο θα τεθεί ενώπιον των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και ακολούθως θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή για ψήφιση.

Στο μεταξύ με σημερινή ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι οι πέντε μονάδες που αναλογούν στα δύο ερωτήματα του εξεταστικού δοκιμίου της Φυσικής της Γ΄Λυκείου Κατεύθυνσης, που εντοπίστηκε πρόβλημα, θα δοθούν τελικά σε όλους του μαθητές .