Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην παρουσία ξένων διπλωματών και στρατιωτικών ακολούθων, από διάφορες χώρες διαπιστευμένοι στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, η τρίτη και τελική φάση του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ, στο πλαίσιο της πολυεθνικής πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023», η οποία πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το βασικό σενάριο αφορούσε στην παροχή βοήθειας σε ανθρωπιστική επιχείρηση ή έκτακτη ανάγκη στην περιοχή και συγκεκριμένα, στην εκκένωση και υποδοχή αμάχων από περιοχή κρίσης, με την παραλαβή από τις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας τους.

Εξαιρετικής σημασίας και ιδιαίτερα, επίκαιρης αυτό το διάστημα χαρακτήρισε την άσκηση ο Πρέσβης και Διευθυντής της Διεύθυνσης Σένγκεν, Προξενικών Υποθέσεων και Διαχείρισης Κρίσεων Όμηρος Μαυρομμάτης.

Σε δηλώσεις του ο Πρέσβης και Επικεφαλής της Διέυθυνσης Σενγκεν, Όμηρος Μαυρομμάτης, ανέφερε «Για να επιλύσουν προβλήματα, τα οποία ήδη έχουμε ζήσει, αρκετά από τα παραδείγματα τα οποία έχουμε βάλει σήμερα, με την κρίση στο Σουδάν και τον επαναπατρισμό, όπως γνωρίζεται δύο χιλιάδων 200 ατόμων.»
Στην άσκηση Αργοναύτης συμμετείχαν πέραν των είκοσι χωρών, και στελέχη από την Πολιτική άμυνα, τον Ερυθρό Σταυρό και την κυπριακή Αστυνομία. 

Όμηρος Μαυρομμάτης:

Φέρνουν προσωπικό, από άλλες πρεσβείες της περιοχής, διότι θεωρούν ότι αυτή η άσκηση Αργοναύτης, που διεξάγεται από το 2008, δίνει πραγματικά την ευκαιρία σε όλες τις χώρες να δοκιμαστούν σε σενάρια κρίσης και εκκένωσης αμάχων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης, ενώ την άσκηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ισραήλ, Αυστρίας, Ελλάδας, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Κάτω Χωρών, καθώς και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. 


Μετά τους χαιρετισμούς οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά την άσκηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ από γιγαντοοθόνες που διαδραματίστηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας.