Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΙΘΗ

Την παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας για οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα τέκνου για τρία και περισσότερα εξαρτώμενα, καθώς και την αύξηση του ύψους του τιμητικού επιδόματος πολύτεκνης μάνας, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη, εγκρίνοντας τις προτάσεις του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σε δηλώσεις της η Υφυπουργός Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ανέφερε ότι η εφάπαξ χορηγία θα παραχωρηθεί σε οικογένειες που ήταν δικαιούχες επιδόματος τέκνου κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται για οικογένειες με τρία εξαρτώμενα τέκνα στα €70 ανά εξαρτώμενο τέκνο και για οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα σε €100 ανά εξαρτώμενο τέκνο.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η χορηγία, η οποία θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων, μέσω τραπεζικού εμβάσματος, θα επωφελήσει συνολικά 7.349 οικογένειες για 25.964 παιδιά και η δαπάνη είναι στα €2 εκ.

Επιπλέον, η κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι με την απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και την αύξηση του τιμητικού επιδόματος πολύτεκνης μάνας κατά €50. Ως εκ τούτου, το ύψος του επιδόματος, το οποίο παραχωρείται σε ετήσια βάση, θα ανέρχεται από φέτος στα €250, €300 και €450, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία εμπίπτουν οι δικαιούχες, με βάση το εισόδημα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με την Υφυπουργό, της αύξησης θα επωφεληθούν 16.000 περίπου πολύτεκνες μάνες, με ετήσια δαπάνη που φτάνει τα €800.000, ενώ σημείωσε ότι για το 2023 το επίδομα μάνας θα καταβληθεί στις δικαιούχες μέσω τραπεζικού εμβάσματος στις 31 Μαΐου.