Τηλεόραση Ραδιόφωνο
νοσηλευτές

Κίνητρα για την αναβάθμιση ή αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσηλευτηρίων αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού, η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη ανέφερε ότι στόχος του σχεδίου είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων, υπό μορφή κυβερνητικής χορηγίας, σε νοσηλευτήρια για αγορά είτε νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, είτε για αντικατάσταση αυτού. Δικαιούχοι του σχεδίου είναι υφιστάμενα ή και νέα νοσηλευτήρια.

«Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας περιλαμβάνεται ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Υπουργείου Υγείας, ειδικά στο πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας ενός Γενικού Συστήματος Υγείας», ανέφερε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι «ένας εκ των βασικών πυλώνων αναβάθμισης των υπηρεσιών αυτών είναι η εξασφάλιση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα νοσηλευτήρια». Εξοπλισμός, είπε η κ. Κανάρη, «ο οποίος, λόγω και της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας της υγείας, πρέπει να αναβαθμίζεται συνεχώς και να αναενώνεται, γεγονός που καθίσταται κοστοβόρο για τα νοσηλευτήρια μας».

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας έχει προχωρήσει στην ετοιμασία σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα έτη 2023-2025, ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδι, το ποσό αυτής της επιδότησης ανέρχεται σε €5 εκ. ενώ φορέας υλοποίησης αυτού του σχεδίου θα είναι το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Η επιδότηση βασίζεται σε δύο κανονισμούς: είτε θα δίνεται υπό μορφή de minimis, με βάση τον κανονισμό 1407/13 είτε θα βασίζεται στο γενικό απαλλακτικό, με βάση τον κανονισμό 651/14.

Εξήγησε ότι για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τον κανονισμό με βάση de minimis, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στο 50% των επιλέξιμων δαπανών, σε περίπτωση που θέλουν να αγοράσουν νέο εξοπλισμό, ή 30% των επιλέξιμων δαπανών, σε περίπτωση αντικατάστασης. Η χρηματοδότηση, είπε, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των €200.000.

Πρόσθεσε ότι για επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τον δεύτερο κανονισμό για την αγορά μόνο καινούριου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η επιδότηση θα ανέρχεται στο 20% των επιλέξιμων δαπανών για μικρές επιχειρήσεις και 10% για επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους. Η χρηματοδότηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €400.000.

Η κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί να υποβάλει μέχρι και τρεις διαφορετικές επενδυτικές προτάσεις, μέσω ξεχωριστής αίτησης.

Η κ. Κανάρη ανέφερε επίσης ότι αρχές της επόμενης βδομάδας, το Υπουργείο Υγείας θα δώσει λεπτομέρειες σε διάσκεψη Τύπου.