Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη στεγαστική πολιτική, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, οι Επαρχιακές Επιτροπές ΑΚΕΛ Λευκωσίας - Κερύνειας και ΕΔΟΝ Λευκωσίας – Κερύνειας. Στήνοντας αντίσκηνα στην είσοδο του Προεδρικού, οι συμμετέχοντες στη συμβολική εκδήλωση θέλησαν να αναδείξουν το εντεινόμενο πρόβλημα στέγασης, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα νέες οικογένειες και φοιτητές, ενώ αντιπροσωπεία ΑΚΕΛ και ΕΔΟΝ επέδωσε υπόμνημα στην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Δόξα Κωμοδρόμου, με προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Η κ. Κωμοδρόμου, κατά την παραλαβή του υπομνήματος από την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι «το υπόμνημα θα μελετηθεί με τη δέουσα προσοχή, καθώς η στεγαστική πολιτική είναι ψηλά στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας», όπως σημειώνεται σε ανάρτηση της Προεδρίας στο Twitter.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκύπριας εκστρατείας του ΑΚΕΛ για το θέμα της στεγαστικής πολιτικής με σύνθημα «Στέγη για όλους», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 29/5/2023 με ημερίδα στην Παλαιά Αγορά Παλλουριώτισσας, στην οποία θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος του βελγικού Εργατικού Κόμματος, η Françoise De Smedt. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό, απηύθυναν ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας, Χρίστος Χριστοφίδης, και ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας, Άλκης Συλικιώτης.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι «τα τελευταία χρόνια η απόκτηση στέγης τείνει να γίνει πολυτέλεια με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις» και υπέδειξε ότι για την κατάσταση αυτή «οι κυβερνώντες τα τελευταία δέκα χρόνια φέρουν τεράστιες ευθύνες, διότι αφενός δεν πιστεύουν στον ρόλο της κρατικής παρέμβασης και αφετέρου, ως αποτέλεσμα, την ασυδοσία της αγοράς των τραπεζών και του μεγάλου κέρδους».

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΑΚΕΛ για τη στεγαστική πολιτική, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι «το κράτος μέσα από μία σειρά από θεσμούς που υπάρχουν και μπορούν να προσφέρουν, πρέπει να παρέμβει ουσιαστικά και αποτελεσματικά». Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση με πακέτο προτάσεων για τη στεγαστική πολιτική, τις οποίες περιλάμβανε και το υπόμνημα που επιδόθηκε στη συνέχεια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερθείς στις προτάσεις του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε την κυβέρνηση «να αφουγκραστεί την απόγνωση χιλιάδων πολιτών και αξιοποιώντας τις θέσεις και προτάσεις μας να δώσει λύσεις και διέξοδο στο πρόβλημα στέγασης». Μεταξύ των προτάσεων που παρέθεσε, περιλαμβάνεται η φορολόγηση μεγάλης αδρανούς περιουσίας, η δημιουργία σχεδίων ενοικιαγοράς, η συνεργασία Τοπικών Αρχών και Κρατικών Φορέων για παραγωγή και διάθεση οικιστικών μονάδων σε προσιτές τιμές, η διάθεση κρατικής ή άλλης δημόσιας γης για να αναπτυχθεί με τρόπο που να συνεισφέρει στο συλλογικό καλό, η ενδυνάμωση του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης, επιτάχυνση διαδικασιών υλοποίησης φοιτητικών εστιών, κρατική χρηματοδότηση σε κρατικούς φορείς για έργα φοιτητικής στέγης κ.α.

Κλείνοντας, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι στην ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτές οι προτάσεις του ΑΚΕΛ, η απάντηση είναι κατά πόσο είναι κοινωνικά εφικτό να μένουν άνθρωποι στους δρόμους, και υπογράμμισε ότι αυτό είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Άλκης Συλικιώτης ανέφερε ότι το δικαίωμα στη στέγη «ειδικά για τη νέα γενιά, αποτελεί σήμερα άπιαστο όνειρο», υπογραμμίζοντας ότι «είναι αδιανόητο και απαράδεκτο για την κυπριακή κοινωνία, τα νεαρά ζευγάρια να πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα διαλέξουν να κάνουν παιδί ή σπίτι». Σημείωσε, ακόμα, ότι φοιτητές αναγκάζονται να εργάζονται σε μία ή δύο δουλειές για να καλύψουν το κόστος του ενοικίου, ενώ κάποιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Εξήγησε, ακολούθως, ότι στόχος της εκστρατείας του ΑΚΕΛ για το δικαίωμα στη στέγη, δεν είναι μόνο η ανάδειξη του προβλήματος, αλλά και η προώθηση λύσεων. «Πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν στοχευμένα προγράμματα που θα αφορούν νέους ανθρώπους, νεαρά ζευγάρια, αλλά και τη δημιουργία διαμερισμάτων για τις ανάγκες ενοικίασης των χιλιάδων φοιτητών», σημείωσε.