Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ Κ2

O Ευγένιος Σταροσέλσκι (Yevgen Staroselskiy) θα είναι ο εκπρόσωπος της Κύπρου στην προσπάθεια για κατάκτηση μιας από τις πιο θρυλικές κορυφές του πλανήτη μας, της γνωστής Κ2, στο όνομα της οποίας πολλοί ανατριχιάζουν, αφού έχει χαρακτηριστεί και ως το «Φονικό Βουνό». Η προσπάθειά του η οποία στηρίζεται και χορηγείται από τον ΑΝΤ1, αναμένεται με ανυπομονησία από τους λάτρεις της ορειβασίας και του αθλητισμού.

Ποιος είναι όμως ο Ευγένιος Σταροσέλσκι ο οποίος έχει ήδη καταγράψει σημαντικές διεθνείς κατακτήσεις κορυφών και συμμετοχών σε ορειβατικές αποστολές υψηλού επιπέδου;

Ο Ευγένιος γεννήθηκε το 1961 στην Ουκρανία και από το 2011 κατοικεί μόνιμα στην Κύπρο με την οικογένειά του. Το 2018 έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα και την ίδια χρονιά, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κύπρου, δημιούργησε το πρόγραμμα «Η σημαία της Κύπρου στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου». Είναι ακόμα επικεφαλής και διοργανωτής του προγράμματος «7 σύνοδοι κορυφής» στην Κύπρο.

Η ιστορία του στην ορειβασία ξεκίνησε από το πανεπιστήμιο, όταν σε ηλικία 20 χρονών συμμετείχε σε μια ορειβασία με ορειβατικό σύλλογο. Τότε ανακάλυψε ότι η ορειβασία μπήκε για πάντα στη ζωή του γι’ αυτό και έσπευσε να λάβει σχετική εκπαίδευση. Κάτι που όπως λέει ο ίδιος ήταν απαραίτητο για να μάθει να περπατά με ασφάλεια στα ψηλά βουνά.

«Είμαι πολύ ευγνώμων στον δάσκαλό μου που μας δίδαξε ότι πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος να ανέβεις ένα σκαλοπάτι ψηλότερα από αυτό που μπορείς να ανέβεις σήμερα», μας λέει.

ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Κ2

Η τριτοβάθμια εκπαίδευσή του περιλαμβάνει σπουδές σε τρεις πανεπιστημιακούς κλάδους:

Πανεπιστήμιο Κατασκευών και Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Μαθήματα οδηγών βουνού. Διαθέτει τον τίτλο του

Master of Sports της ΕΣΣΔ στην ορειβασία, αλλά και του τίτλου "Snow Leopard" #376 (13 κορυφές πάνω από 7000 μέτρα) και είναι Εκπαιδευτής αναρρίχησης και οδηγός βουνού.

Είναι ακόμα νικητής του Πρωταθλήματος ΕΣΣΔ στην κατηγορία μεγάλου υψομέτρου: Peak Khan-Tengri, 7010 m (6B)

Μεταξύ των σημαντικών συμμετοχών που έχει στο ιστορικό του είναι:

2007 - Μέλος της αποστολής στο Gasherbrum II (8035m), Πακιστάν

2018,2020,2022 – Κιλιμάντζαρο (5895μ), Αφρική

2019 – Ακονκάγκουα (6961μ), Νότια Αμερική

2019 – Έβερεστ (8848 μ.), Θιβέτ

2022 – Ντενάλι (6194 μ.), Αλάσκα, Βόρεια Αμερική

2023 – Massive Vinson (4892m), Ανταρκτική

1981-2022 σε 25 χειμερινές και καλοκαιρινές αναβάσεις στο Elbrus (5642m), Καύκασος

 Όπως αναφέρει στο ant1live, έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει πάνω από 120 αναβάσεις διαφορετικών κατηγοριών δυσκολίας. Έχει πολλές αναβάσεις στα βουνά της Σλοβενίας, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν, της Κιργιζίας, του Καυκάσου, της Τανζανίας, του Νεπάλ, του Πακιστάν, της Αργεντινής, της Αλάσκας, της Ανταρκτικής, της Κριμαίας (Ουκρανία).

ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Κ2

Τι είναι ο τίτλος «Snow Leopard»

Ο Ευγένιος Σταροσέλσκι είναι κάτοχος του τίτλου "Snow Leopard" #376 (13 κορυφές πάνω από 7000 μέτρα)

Ο τίτλος "Snow Leopard" απονέμεται για την αναρρίχηση όλων των κορυφών άνω των 7000m στην επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στα βουνά Pamir και Tien Shan.

Όπως αναφέρεται στη Wikipedia , το βραβείο Snow Leopard (ρωσικά: Снежный барс) ήταν ένα σοβιετικό βραβείο ορειβασίας, που δόθηκε σε ορειβάτες υψηλής εξειδίκευσης. Είναι ακόμα αναγνωρισμένο στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Για να λάβει αυτό το βραβείο, ένας ορειβάτης έπρεπε να φτάσει και τις πέντε κορυφές εντός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με υψόμετρο μεγαλύτερο από 7.000 μέτρα.

Υπάρχουν 5 τέτοιες κορυφές:

Κορυφή Ismoil Somoni 24.590 πόδια (7.495 m)

Jengish Chokusu 24.406 πόδια (7.439 m)

Κορυφή Ibn Sina 23.406 πόδια (7.134 m)

Κορυφή Korzhenevskaya 23.310 πόδια (7.105 m)

Khan Tengri 22.999 πόδια (7.010 m)

Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό και δημοφιλή τίτλο μεταξύ των ορειβατών.

ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Κ2

Η κορυφή Κ2, το «Φονικό Βουνό»

Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το όρος Έβερεστ, με ύψος 8.611 μέτρα. Βρίσκεται στο σύνορο μεταξύ Μπαλτιστάν, Πακιστάν και την Αυτόνομη Επαρχία Τασκούργκαν Τατζίκ της Κίνας.

Με ύψος κορυφής 8.611 μέτρα, το Κ2 είναι η υψηλότερη κορυφή της οροσειράς του Καρακορούμ και η υψηλότερη κορυφή του Πακιστάν.

Είναι γνωστό και ως «Φονικό Βουνό» αλλά και ως «Άγριο Βουνό» (Savage Mountain) εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, το δεύτερο ανάμεσα στις κορυφές οκτώ χιλιάδων μέτρων. Ένας στους τέσσερεις από όσους προσπάθησαν να ανέβουν στο βουνό πέθαναν πάνω στην προσπάθεια. Η πιο δύσκολη προσέγγιση του βουνού είναι από την κινεζική πλευρά και η συνήθης κανονική διαδρομή γίνεται από την πλευρά του Πακιστάν. Το Κ2 ήταν η τελευταία κορυφή πάνω από τα 8.000 μέτρα στην οποία πραγματοποιήθηκε επιτυχημένα χειμερινή ανάβαση, τον Ιανουάριο του 2021.

Το βουνό είναι επίσης γνωστό και με τα ονόματα: Τσογκόρι/Κοκίρ, Κέτσου/Κέτου και όρος Γκόντουιν-Όστεν.