Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γδψρ

Η Κύπρος βρίσκεται στην 29η θέση, μεταξύ 49 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αναφέρει η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να μην υποτιμάται ή να συγκαλύπτετια η σοβαρότητα ομοφοβικών /τρανσφοβικών περιστατικών μέσω του χαρακτηρισμού τους ως «μεμονωμένων περιστατικών», αλλά «να αναγνωρίζονται και αξιολογούνται ως ομοφοβικά/τρανσφοβικά/αμφιφοβικά αδικήματα, ώστε να υπενθυμίζεται και να υπογραμμίζεται, με αυτό τον τρόπο, η θέση της πολιτείας για μηδενική ανοχή τους».

Σε τοποθέτησή της με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, η κ. Λοττίδη σημειώνει ότι η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), στην υπόθεση Αλέκου Μοδινού (Modinos v. Cyprus, 1993) οδήγησε στην αποποινικοποίηση της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην κυπριακή έννομη τάξη.

Καταληκτικά, η Επίτροπος αναφέρει ότι το Γραφείο της «παραμένει, σταθερά, σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Κύπρου και θα συνεχίσει να εργάζεται για τα αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε μέλους της ανθρώπινης οικογένειας».

Κουκκίδου: Προτεραιότητα ο σεβασμός ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων κι η εξάλειψη διακρίσεων

Ο σεβασμός και προαγωγή των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων και η εξάλειψη κάθε είδους διακρίσεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αποτελούν προτεραιότητα και βασικό στοιχείο των πολιτικών και των δράσεών μας σε όλα τα επίπεδα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, με αφορμή την παγκόσμια Μέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας.

«Δηλώνουμε σταθεροί υποστηριχτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Είμαστε υπέρμαχοι της ίσης μεταχείρισης τους και επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε είδους προκατάληψη, διάκριση, άνιση μεταχείριση ή  βία», τονίζει η Υπουργός, προσθέτοντας πως με γνώμονα τις αρχές και αξίες της ισότητας, του σεβασμού της αξιοπρέπειας και της διαφορετικότητας «στηρίζουμε και θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το δικαίωμα του κάθε ατόμου στην ελεύθερη έκφραση, τον αυτοκαθορισμό και την ίση μεταχείριση».

Οι αδικίες και οι διακρίσεις που δυστυχώς ακόμη και στις ημέρες μας υφίστανται αυτοί οι συμπολίτες μας πρέπει επιτέλους να εξαλειφθούν, προσέθεσε η κ. Κουκκίδου Προκοπίου, συμπληρώνοντας πως «αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τη σημερινή μέρα είναι η υποχρέωσή μας να οικοδομήσουμε μια ανοιχτή και συμπεριληπτική κοινωνία όπου το κάθε άτομο θα μπορεί να αυτοπροσδιορίζει την ταυτότητά του και να εκφράζει ελεύθερα την προσωπικότητά του χωρίς εμπόδια, βία, διακρίσεις και αποκλεισμούς».

«Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελευθερία χωρίς διακρίσεις ή διώξεις, το μήνυμα του ΥΠΕΞ για Μέρα κατά Ομοφοβίας

Ελευθερία χωρίς διακρίσεις ή διώξεις, είναι το μήνυμα του Υπουργείου Εξωτερικών για την παγκόσμια Μέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας.

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στον λογαριασμό του Υπουργείου στο Twitter, «η σημαία του ουράνιου τόξου κυματίζει υπερήφανα σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, σε στήριξη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Κύπρο και πέρα από αυτήν».

«Τα άτομα πρέπει να είναι ελεύθερα να είναι αυτό που είναι, όπου κι αν βρίσκονται, χωρίς διακρίσεις ή διώξεις», καταλήγει η ανάρτηση του Υπουργείου.