Τηλεόραση Ραδιόφωνο
δικοινοτική

Τριάντα τέσσερα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα (16/05) από την πρώτη, μετά την τουρκική, εισβολή, συνάντηση ηγετών ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 1989 στην πρώην Τσεχοσλοβακία.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο η πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο διοργάνωσε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας με τη συμμετοχή της δικοινοτικής χορωδίας για την Ειρήνη στην Κύπρο Λένα Μελανίδου.

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Σλοβακίας στην Κύπρο, Martin Bezak, «συντονίζοντας και διοργανώνοντας τις δικοινοτικές συναντήσεις των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η Σλοβακία έχει αποδείξει ότι δεν έχει την όποια κρυφή ατζέντα. Και φυσικά είναι έτοιμη να συνεχίσει με την εμπλοκή της για όσο καιρό ακόμη χρειαστεί».

Το παρόν τους έδωσαν μεταξύ άλλων αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης και πρέσβεις ξένων χωρών.

Με τον Κόλιν Στίουαρτ να δηλώνει ότι «τα Ηνωμένα Έθνη στηρίζουν οποιαδήποτε ευκαιρία για δικοινοτικές εκδηλώσεις, δικοινοτικές επαφές γιατί πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι απλώς κάτι το ωραίο, αλλά είναι  ο δρόμος προς την επίλυση του προβλήματος».

Η Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «θεωρούμε ότι είναι μιας δεύτερης ταχύτητας διπλωματία. Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό, πολύ εποικοδομητικό, θεωρώ ότι συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των θέσεων της μιας πλευράς με την άλλη και διαφορών που ενδεχομένως να υπάρχουν. Υποστηρίζουμε αυτό το θεσμό».

Η επόμενη συνάντηση ηγετών ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα και φιλοξενών κόμμα θα είναι ο ΔΗΣΥ.