Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Να λάβει έως και 50 μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τους δυτικούς συμμάχους ελπίζει η Ουκρανία, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει το συγκεκριμένο θέμα να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιαπωνία και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, αναφέρει το Politico, επικαλούμενη σύμβουλο του Ουκρανού υπουργού Άμυνας.

«Η Ουκρανία θέλει συνολικά 40 έως 50 F-16 για να σχηματίσει τρεις ή τέσσερις μοίρες για την προστασία του ουρανού της», γράφει το Politico, καθώς σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού υπουργού, η χώρα δεν έχει πλέον «τίποτα για να σταματήσει» τα ρωσικά αεροσκάφη.

Επιπλέον σύμφωνα με το Protothema.gr, ο Ζελένσκι έλαβε «διαβεβαιώσεις» από τους δυτικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της τελευταίας ευρωπαϊκής περιοδείας του ότι θα συζητήσουν το θέμα τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να προσφέρουν τα F-16 στο Κίεβο, ο Ουκρανός σύμβουλος δήλωσε ότι οι χώρες αυτές "έχουν σημαντική φωνή στον διεθνή συνασπισμό" και η Ουκρανία θα ήθελε να "εμπνεύσουν" συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία.
Νωρίτερα, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων θα ξεκινήσει το καλοκαίρι και οι εργασίες θα συνεχιστούν με άλλες χώρες για την πιθανή παροχή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο.