Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Για τις 7 Ιουνίου πήρε αναβολή η ποινική υπόθεση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, ο δικηγόρος Αντρέας Πιττάτζης και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.   

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ήταν ορισμένη για προγραμματισμό, με το δικαστήριο να αναβάλλει εκ νέου τη διαδικασία, ώστε να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, δηλαδή εάν αν δικαστεί η υπόθεση υπό νέα σύνθεση.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη δικάσιμο ηγέρθηκε θέμα από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, όπως η υπόθεση εξεταστεί υπό νέα σύνθεση, αφού στις 30 Ιουνίου θα αλλάξει η παρούσα σύνθεση του Δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι στις 30 Ιανουαρίου του 2023 ανακοινώθηκαν οι διορισμοί των Δικαστών του νεοσύστατου Εφετείου, μεταξύ των οποίων, είναι και ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, Σταύρος Σταύρου. Το Εφετείο αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου  του 2023.

Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι των κατηγορούμενων επιφυλάχθηκαν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των πελατών τους και να εγείρουν τις προδικαστικές ενστάσεις τους τόσο στο ζήτημα της αδυναμίας διάπραξης του αδικήματος, όσο και της εγκυρότητας των κατηγοριών, υπό νέα σύνθεση.

Σε σχέση με τον κατηγορούμενο Αντρέα Πιττάτζιη δόθηκε σε προηγούμενη διαδικασία νέα ημερομηνία για ακρόασή του.

Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί ενώπιον της νέας σύνθεσης του Δικαστηρίου στις 7 Σεπτεμβρίου του 2023, στις 09:00.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το Δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.