Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Η Μαρία Αντουανέτα της Τουρκίας ή η ταπεινή σύζυγος θα αναδειχτεί απόψε η πρώτη κυρία της Τουρκίας;

Η κόντρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το αποψινό αποτέλεσμα θα καθορίσει ποια από τις δύο γυναίκες, θα αναδειχθεί η πρώτη κυρία.

Δύο γυναίκες που, όπως φαίνεται, δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο και με εντελώς διαφορετικό όραμα, όπως και οι σύζυγοί τους, για την Τουρκία.

Η Εμινέ Ερντογάν βρίσκεται στη θέση της πρώτης κυρίας τα τελευταία είκοσι χρόνια και δεν ήταν λίγες οι φορές που δέχθηκε σκληρή κριτική, εντός και εκτός της χώρας, για τις ακριβές της συνήθειες, την ώρα που ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της Τουρκίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Μεγάλο ντόρο είχε προκαλέσει η εμφάνιση της το 2019 στην συνάντηση της Ομάδας των είκοσι ισχυρότερων και των αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, με μία τσάντα αξίας 45 χιλιάδων ευρώ στο χέρι.

Η σύζυγος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σαφώς και δεν αντιπροσωπεύει τη μεσαία γυναίκα στην Τουρκία, η οποία λόγω του πληθωρισμού δεν έχει χρήματα να αγοράσει κρεμμύδι ή πατάτες για να μαγειρέψει στην οικογένεια της, ενώ η ίδια αγοράζει πανάκριβες μαντίλες για το κεφάλι της.

Επιπλέον, η Εμινέ Ερντογάν ουδέποτε τοποθετήθηκε για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της, τα οποία τους αποστέρησε ο Σουλτάνος. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προβάλλουν ιδιαίτερα το ζήτημα της αύξησης στις γυναικοκτονίες. Μόνο κατά την περσινή χρονιά ξεπέρασαν τις τετρακόσιες.

Από την άλλη η σύζυγος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Σελβί, φαίνεται πως αποτελεί τον άσσο στο μανίκι του υποψήφιου προέδρου της Τουρκίας, καθώς αντιπροσωπεύει, κατά πολλούς, τη γυναίκα της διπλανής πόρτας.

Απλά ντυμένη, χαμογελαστή, δίπλα στους πολίτες και οι περισσότερες προεκλογικές της συνεντεύξεις μαζί με τον σύζυγο της γυρισμένες στην κουζίνα και στο σαλόνι του σπιτιού τους, που θυμίζει την πλειοψηφία των σπιτιών στην Τουρκία.

Μια γυναίκα που διατηρεί χαμηλό προφίλ και αν και είναι εβδομήντα δύο ετών θεωρείται πως μπορεί να ξαναδώσει αέρα εκσυγχρονισμού στη χώρα.