Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ποιος θα τους δώσει πίσω τη ζωή τους; Αυτός να εκλεγεί, δηλώνουν με δάκρυα στα μάτια οι σεισμόπληκτοι της Τουρκίας, που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ανάμεσα στα ερείπια. Σε κοντέινερ, μισογκρεμισμένες αίθουσες σχολείων και σε καταυλισμούς.

«Βλέπω αυτές τις εκλογές ως ελπίδα για το μέλλον μας. έχω ελπίδα. Θεού θέλοντος, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά. Ανυπομονώ για την ημέρα που η πόλη μας θα ξαναχτιστεί και θα επιστρέψουμε.», δήλωσε κάτοικος στο Χατάι. 

Οι περισσότεροι επιστρέφουν στις πόλεις τους για πρώτη φορά μετά τους φονικούς σεισμούς και οι εφιαλτικές μνήμες ξαναζωντανεύουν.

«Ήμουν δασκάλα σε αυτό το σχολείο. Ήμουν εδώ δασκάλα από το 2013. Ζήσαμε την απόλυτη καταστροφή.  Μαθητές μας έχασαν τις ζωές τους, πολλοί έφυγαν.», δήλωσε καθηγήτρια σχολείου στο Χατάι. 

Κάτοικοι του Χατάι δήλωσαν: 

«Χάσαμε πολλούς ανθρώπους, πέθαναν πολλοί συγγενείς μας. τα υπάρχοντά μας, το σπίτι μας, ο κόσμος μας όλος καταστράφηκε.»

«Ζούσαμε στο ρετιρέ αυτού του κτηρίου. Ήρθαμε από άλλη πόλη για να πάρουμε και τα υπάρχοντά μας γιατί το κτήριο θα κατεδαφιστεί σύντομα.»

Η ψήφος για αυτούς δύναμη για να διεκδικήσουν το μέλλον τους, να κάνουν την φωνή τους να ακουστεί.

Πολλές από τις σεισμόπληκτες περιοχές παραδοσιακά ψήφιζαν υπέρ του ΑΚΡ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η οργή κατά της κυβέρνησης για την ολιγωρία στην αντίδραση μετά τους σεισμούς, έστρεψε πολλούς ψηφοφόρους στην αντιπολίτευση.

«Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε τίποτα για την Τουρκία εδώ και είκοσι χρόνια. Η Τουρκία δεν προοδεύει, αλλά οπισθοδρομεί. Τώρα θεωρώ ότι ο κόσμος θα στηρίξει τον κύριο Κεμάλ .Φαίνεται ότι ο Κεμάλ Κιλινστάρογλου θα νικήσει.», επισήμανε κάτοικος στο Χατάι. 

Προεκλογικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε υποσχεθεί να δώσει νέα σπίτια στους σεισμόπληκτους εντελώς δωρεάν, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποσχεθεί ότι το κράτος θα επιχορηγήσει το ένα τέταρτο του κόστους της κατοικίας, με το υπόλοιπο να το επωμίζονται οι πολίτες με εικοσαετή άτοκα δάνεια.