Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηθξγ

Το βουβό εδώ και περίπου μισό αιώνα αεροδρόμιο της Λευκωσίας επισκέφθηκαν σήμερα πρώην συνάδελφοι των κυπριακών αερογραμμών, αεροσυνοδοί, πιλότοι, αλλά και εθελοντές.

Αλέξης Σοφοκλέους- Πρώην αεροσυνοδός κυπριακών αερογραμμών

49 χρόνια μετά και 8,5 που έκλεισαν οι κυπριακές αερογραμμές βρισκόμαστε στο κέντρο επιχειρήσεων του αεροδρομίου Λευκωσίας

Οι στιγμές συγκλονιστικές. Όλοι συναισθηματικά φορτισμένοι.

Άρτεμις Γεωργίου- Πρώην εργαζόμενη κυπριακών αερογραμμών

«Απερίγραπτα τα συναισθήματα. Είναι μεγάλη η συναισθηματική φόρτιση που βρεθήκαμε στο ιστορικό αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Βρήκαμε ιστορικά ντοκουμέντα, όπως το flight  report που βγήκε τρεις ώρες πριν την τουρκική εισβολή, αλλά και διάφορα έγγραφα συμπληρωμένα από κυβερνήτες πτήσεων προς το Λονδίνο. Καθώς και μια απόδειξη του ξενοδοχείου Εxcelsior στο Λονδίνο»

Η ανάκτηση ιστορικών ντοκουμέντων των Κυπριακών αερογραμμών, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Κύπρου. Της τραγωδίας που γράφτηκε το 1974 με την τουρκική εισβολή και συνεχίζεται

Αλέξης Σοφοκλέους- Πρώην αεροσυνοδός κυπριακών αερογραμμών

«Έχουμε επίσης δαμέ ένα χειρόγραφο μήνυμα που έγραψε ένας συνάδελφος σε ώρα πανικού πιθανότατα όταν έγινε η εισβολή και πήρε μια σελίδα έγραψε πάνω  ALL FLIGHTS HAVE BEEN CANCELLED όλες οι πτήσεις έχουν αναβληθεί λόγω της Τουρκικής εισβολής αυτά τα πράγματα θεωρούμε πως είναι πάρα πολύ σημαντικά ιστορικά στοιχεία, ντοκουμέντα»

Η επιστροφή στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, έγινε μετά από ειδική άδεια των Ηνωμένων Εθνών την οποία εξασφάλισε ο πρώην αεροσυνοδός των κυπριακών αερογραμμών Αλέξης Σοφοκλέους.

Αλέξης Σοφοκλέους- Πρώην αεροσυνοδός κυπριακών αερογραμμών

«Θεωρούμε από τα πιο σημαντικά, το συγκεκριμένο έγγραφο είναι ο μετεωρολογικός χάρτης που εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου 1974 στις 3 το πρωί λιο πριν την τουρκική….. και φτάνουμε στην Κύπρο»

Πρώην αεροσυνοδοί, πιλότοι και εθελοντές, επισκέφθηκαν επίσης το ακινητοποιημένο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, αεροπλάνο των κυπριακών αερογραμμών.

Στόχος η ίδρυση ενός εκθεσιακού χώρου με την ιστορία των κυπριακών αερογραμμών.