Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Fetisov Journalism Awards

Τα Fetisov Journalism Awards, που προσφέρουν σήμερα το μεγαλύτερο βραβείο δημοσιογραφίας στον κόσμο, ανακοίνωσαν τους νικητές για το 2022, σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Raffles Hotel, στο Ντουμπάι των ΗΑΕ.

Τα FJAs ιδρύθηκαν το 2019 από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Fetisov στην Ελβετία και γιορτάζουν τη δουλειά εξαίρετωνδημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Οι αποδέκτες των βραβείων είναι ρεπόρτερ που, παρά τις δύσκολες συνθήκες, παράγουν ρεπορτάζ που κάνουν τη διαφορά στον σημερινό κόσμο. 

Ο κ. Gleb Fetisov, ανοίγοντας την εκδήλωση, περιέγραψε τους νικητές ως ήρωες που επιδεικνύουν τα υψηλότερα επίπεδα επαγγελματισμού και θάρρους. Επαίνεσε τα επιτεύγματά τους σε μια εποχή που η ποιότητα της πληροφόρησης μειώνεται και είναι «συχνά ανήθικη, χωρίς τεκμήρια και προκατειλημμένη».

350 συμμετοχές από 80 χώρες υποβλήθηκαν για τον διαγωνισμό FJA το 2022, ενώ 37 ιστορίες με τις καλύτερες αναφορές επιλέχθηκαν για την shortlist, στις ακόλουθες 4 κατηγορίες:

• Outstanding Investigative Reporting

• Excellence in Environmental Journalism

• Contribution to Civil Rights 

• Outstanding Contribution to Peace

Κάθε μία από τις κατηγορίες κρίθηκε προσεκτικά από μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, όπως Aidila Razak (Μαλαισία), Anna del Freo (Ιταλία), Babita Basnet (Νεπάλ), Séamus Martin (Ιρλανδία), Chris Elliott (Ηνωμένο Βασίλειο) και άλλους. 

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των βραβείων 2022 έχουν πολυετή εμπειρία στο χώρο της δημοσιογραφίας, είναι βραβευμένοι ειδικοί στα μέσα ενημέρωσης, κορυφαίοι συντάκτες και διεθνείς ανταποκριτές. Η κριτική επιτροπή διεξάγει επαγγελματική ανάλυση των έργων, τα αξιολογεί αμερόληπτα και επιλέγει τους νικητές.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους: Ann Cooper (Ομότιμη Καθηγήτρια στο Columbia Journalism School), Barbara Trionfi (Visiting Scholar, NICHE Center for Environmental Humanities, Πανεπιστήμιο Ca' Foscari, Βενετία, Ιταλία, IPI Fellow), Christopher Warren (Αρθρογράφος), Julianne Schultz (Ομότιμος Καθηγητής Media and Culture, Griffith Center for Social and Cultural Research, Founding editor, Griffith Review), Kaarle Nordenstreng (Ομότιμος καθηγητής Δημοσιογραφίας και Μαζικής Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο του Τάμπερε), Diatou Cissé (Αρχισυντάκτης στο Τμήμα Major Reports and Magazines και Διευθυντής του Τμήματος Περιφερειακών και Θεματικών Καναλιών της Σενεγάλης), Pravit Rojanaphruk (Συγγραφέας και ανώτερος συγγραφέας προσωπικού στο Khaosod English, ένας διαδικτυακός αγγλόφωνος οργανισμός ειδήσεων με έδρα την Μπανγκόκ), Ricardo Gutiérrez (Γενικός Γραμματέας, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Δημοσιογράφων).

Συλλογικά οι 12 νικητές των βραβείων του 2022 μοιράστηκανCHF 520,000 από το χρηματικό έπαθλο στον εορτασμό του γκαλά στο Ντουμπάι.

Οι νικητές στις τέσσερις κατηγορίες, που η καθεμία έλαβεβραβείο CHF 100,000, ήταν:

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Outstanding Investigative Reporting” απονεμήθηκε στους Kennia Velazquez, Elizabeth Rosales, Nicolás Aranda, Miguel Ángel Cabrera, Juan José Plascencia, Emilio Jiménez, (Μεξικό), γιατο “Coca Cola’s token Tactics to influence public health policies”. Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν πολλαπλές επαγγελματικές προκλήσεις και το ρεπορτάζ μπορεί να είναι επικίνδυνο, ειδικά όταν η ιστορία αποκαλύπτει κρυφούς δεσμούς μεταξύ παγκόσμιων επιχειρήσεων και εθνικών αξιωματούχων.

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Excellence in Environmental Journalism” απονεμήθηκε στους Ruth Maclean (Σενεγάλη) και Caleb Kabanda (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) για το “What Do the Protectors of Congo’s Peatlands Get in Return?”. Αυτή είναι μια ιστορία κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντική κρίση και ρύπανση στην καρδιά της Αφρικής, με ένα μήνυμα που πρέπει να έχει απήχηση σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον του πλανήτη.

Στην κατηγορία “Contribution to Civil Rights”, το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στους Klaas van Dijken, Steffen Lüdke, Nicole Vogele, Lamia Sabic, Bashar Deeb, Jack Sapoch, Giorgos Christides, Andrei Popoviciu, Phevos Simeonidis, Alexander Epp για το “Europe's Violent Shadow Army Unmasked” (Ολλανδία). Αυτή η εξαιρετική έρευνα διεξήχθη από μια θαρραλέα ομάδα δημοσιογράφων που επικεντρώθηκε σε κρυφές σελίδες της τρέχουσας ιστορίας και σε βίαιες πρακτικές κατά των αιτούντων ασύλου στα σύνορα της ΕΕ.

Στην κατηγορία “Outstanding Contribution to Peace” το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στη Nidzara Ahmetasevic (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), για το “Real-life Heroines”. Το δυνατό έργο της συγγραφέα επικεντρώνεται στις γυναίκες από τη Σρεμπρένιτσα. Σε μια χώρα ρημαγμένη από τον πόλεμο, όπου ο πόνος της απώλειας είναι ακόμα έντονος, αυτό το έργο φέρνει βαθιά κατανόηση αυτών των θαρραλέων γυναικών και του ρόλου τους στην ίδια τους την πατρίδα και όχι μόνο.

Ο Ricardo Gutierrez, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, μέλος της κριτικής επιτροπής FJA, είπε στους νικητές και στους προσκεκλημένους: «Σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο όπου οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενη εχθρότητα από αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία και δυσπιστία από ένα μέρος του πληθυσμού, τα Fetisov Journalism Awards συμβάλλουν στην αποκατάστασητης φήμης των δημοσιογράφων, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή τους στην υπηρεσία των πολιτών, της κοινωνίας των πολιτών και της δημοκρατίας. Τα βραβεία υπογραμμίζουν το ρόλο των δημοσιογράφων ως ειρηνοποιοί, θεματοφύλακες των πολιτικών δικαιωμάτων και υποστηρικτές της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτά τα βραβεία εξυπηρετούν τη δημοσιογραφία ως δημόσιο καλό. Ευχαριστώ όλους όσοισυμβάλλουν στην εκτίμηση του κρίσιμου ρόλου των δημοσιογράφων στην κοινωνία».

Οι νικητές του δεύτερου βραβείου λαμβάνουν CHF 20,000 ο καθένας και οι τρίτοι CHF 10.000.

Οι υπόλοιποι νικητές της βραδιάς ήταν:

“Outstanding Investigative Reporting”

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στους Florian Guckelsberger και Manuel Daubenberger, για το “The business with bloody cotton” (Γερμανία). Εδώ, οι δημοσιογράφοι δείχνουν τι συμβαίνει όταν αξιόπιστες παγκόσμιες μάρκες επωφελούνται από την αγορά βαμβακιού που παράγεται στην περιοχή Xinjiang της Κίνας.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην Isabella Cota και τονAdam Williams, για το “The unknown winners of Mexico’s energy reform; Mexico’s electricity commission turns to US court in battle versus WhiteWater Midstream” (Μεξικό, ΗΠΑ). Πρόκειται για μια εξαιρετική έρευνα, η οποία ρίχνει φως σε μια από τις μεγαλύτερες διμερείς υποθέσεις διαφθοράς στην ιστορία ΗΠΑ-Μεξικού.

“Excellence in Environmental Journalism”

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στη Lois Parshley για το “Cold War, Hot Mess” (ΗΠΑ). Η έκθεση αποκαλύπτει ένα μακροχρόνιο σκάνδαλο που παρέμεινε κρυφό για δεκαετίες – ο χειρισμός των πυρηνικών αποβλήτων από κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη δοκιμασία εργαζομένων που αρρωσταίνουν αλλά δεν λαμβάνουν την κατάλληλη αποζημίωση.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στη Vaishnavi Chandrashekhar για το “Climate Change Is Stretching Mumbai to Its Limit” (Ινδία). Η Vaishnavi συνδυάζει παλαιότερες αναφορές με πρόσφατη έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις δημόσιες αντιδράσεις στην κρίση. Η ιστορία της διαδόθηκε και οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων από την περιοχή της φτωχότερης παραγκούπολης μεταφέρθηκαν σε νέα ασφαλή σπίτια.

“Contribution to Civil Rights”

Η δεύτερη θέση απονεμήθηκε στον κ. Daneel Knoetze για το“Series: Above The Law” (Νότια Αφρική). Είναι μια ισχυρή αναφορά για τον σκοτεινό κόσμο της αστυνόμευσης, στον οποίο ακούγονται απόηχοι της τυραννίας του Απαρτχάιντ.

Η τρίτη θέση απονεμήθηκε στον Peter Guest (ΗνωμένοΒασίλειο), για τη σειρά “In the Dark — Seven years, 60 countries, 935 internet shutdowns: How authoritarian regimes found an off switch for dissent”. Exposed documents reveal how the powerful clean up their digital past using a reputation laundering firm “It’s like being under siege’”: How DDoS became a censorship tool”. Στα άρθρα του για τους«ψηφιακούς εξουσιαστές» ο συγγραφέας έχει διερευνήσει τανέα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από διεφθαρμένουςπολιτικούς και αυταρχικά κράτη για να ενθαρρύνουνδιαφορετικές μορφές λογοκρισίας, παρεμβάσεις στηνπολιτική και καταστολή των φωνών της αντιπολίτευσης καιτων κριτικών.

“Outstanding Contribution to Peace”

Η δεύτερη θέση απονεμήθηκε στη Safina Nabi (Ινδία) γιατο“How Kashmir's Half-Widows are Denied their Basic Property Rights”. Στην ιστορία της, η συγγραφέας περιγράφει τις καθημερινές ζωές, τα δράματα και τις ατελείωτες ελπίδες περισσότερων από 1.500 γυναικών, πολλές από τις οποίες στερούνται επίσημης βοήθειας και κυβερνητικής υποστήριξης λόγω της ασαφούς κατάστασης των ανδρών τους.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην Evelyn Schalk(Αυστρία) για το “Night Falls on Austria for AfghanAstronomer. Chronology of a Broken Promise”. Οι άνθρωποι είναι πιο ενσυναίσθητοι και αφοσιωμένοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με την ιστορία ενός θύματος προφανών διακρίσεων ή πολιτικής καταστροφής. Η συγγραφέας δείχνει πόσο ισχυρό μπορεί να είναι αυτό με την ιστορία της για την πρώτη Αφγανή αστρονόμο.

Όλες αυτές οι ιστορίες είναι διαθέσιμες στο fjawards.com/finalists. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα βραβεία, μπορείτε να επισκεφτείτε το fjawards.com

 

Όλες αυτές οι ιστορίες είναι διαθέσιμες στο fjawards.com/finalists. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα βραβεία, μπορείτε να επισκεφτείτε το fjawards.com