Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ολομέλεια Βουλής

Προς θέσπιση νομοθεσίας, με σκοπό την εφαρμογή των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας σε σχέση με την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), προχωρεί η Βουλή.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη, όπου έγινε συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, που ρυθμίζει την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα των συνοριακών ελέγχων.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία έγιναν τοποθετήσεις από τεχνοκράτες, σημειώνοντας ότι όταν και εφόσον σταλεί πίσω στη Βουλή το αναθεωρημένο κείμενο, θα συγκαλέσει κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, στην παρουσία πολιτικών εκπροσώπων της Κυβέρνησης, ώστε να συζητηθούν θέματα υψίστης σημασίας, που αφορούν πολλά ζητήματα και όχι μόνο το συγκεκριμένο.

Εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη συνεδρία θα συζητηθεί το πώς εφαρμόζεται το σύστημα Σέγκεν και τι ενδεχόμενα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει σε θέματα Κυπριακού.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, έκανε λόγο για ένα «άκρως πολιτικό θέμα», με προεκτάσεις που αφορούν και στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ απέφυγε να θέσει ερωτήματα στη σημερινή συνεδρία.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις (Κανονισμός 2018/1862), αλλά και τη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν για την επιστροφή παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (Κανονισμός 2018/1860).