Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δεν θα διενεργηθεί εν τέλει νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού του δωδεκάμηνου βρέφους που «έσβησε» τα ξημερώματα της Δευτέρας μέσα στο ασθενοφόρο που το μετέφερε από το Νοσοκομείο Λεμεσού στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι γονείς του κοριτσιού δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε νεκροτομή καθώς τους παραδόθηκε έντυπο στο οποίο καταγράφονται τα αίτια θανάτου από τους γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.  

Σε παρέμβαση στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», ο δόκτωρ Αργύρης Αργυρίου, Πρόεδρος του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής εξήγησε πως το μικρόβιο της μηνιγγίτιδας μπορεί να εισχωρήσει στο αίμα υπό κάποιες συνθήκες. Συγκεκριμένα είπε «ο μηνιγγιτιδόκοκκος αυτό το βακτήριο το οποίο παρεμπίπτοντος βρίσκεται στον ρινοφάρυγγα του υγιούς ανθρώπου, δεν βρίσκεται στο περιβάλλον αλλά βρίσκεται μέσα μας. Μπορεί να εισχωρήσει στο αίμα, να πολλαπλασιαστεί και να δημιουργήσει σηψαιμία».

Εάν δεν γίνει χορήγηση του κατάλληλου αντιβιοτικού, τότε η θνησιμότητα είναι στο 40 με 50%. Μοναδική πρόληψη αποτελεί η λήψη εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας, που ως συνήθως γίνεται στον πέμπτο ή έκτο μήνα ζωής του παιδιού.   

Ο κ. Αργυρίου συνέχισε επισημαίνοντας «η σηψαιμία δυστυχώς μπορεί να είναι καταιγιστική, δηλαδή μπορεί να είναι καλπάζουσα και μέσα σε ώρες να χάσουμε το παιδί. Ήταν μια καλπάζουσα μηνιγγι-κοκκιδοκοκκική σηψαιμία».

Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς είναι η κακή διάθεση, η όχι καλή σίτιση του παιδιού, ο πυρετός όπως και τα εμφανή αιμορραγικά εξανθήματα.