Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Παπαναστασίου

Την στροφή της πολιτικής αξιοποίησης κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και κοιτασμάτων φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επανέλαβε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, τονίζοντας πως η τελική στρατηγική θα καθοριστεί έπειτα από την διεξαγωγή ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου στο τέλος του μήνα στο οποίο θα συμμετέχουν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την αλυσίδα του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Μιλώντας στο πλαίσιο του 13ου Nicosia Economic Congress, ο κ. Παπαναστασίου ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης του παραθύρου που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση που θεωρεί το φυσικό αέριο ας καύσιμο γέφυρα προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.

«Η Κύπρος είχε την πρώτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της τον Δεκέμβριο του 2011. Έκτοτε, στην κυπριακή ΑΟΖ ανακαλύφθηκαν ποσότητες που κυμαίνονται συνολικά από 12 με 15 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, το 2023 να συζητούμε ακόμα για επιλογές εκμετάλλευσης, αγνοώντας μάλιστα το προφανές: ότι μέρος των κοιτασμάτων μας θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής», τόνισε.

Όπως είπε, για την τελική διαμόρφωση της νέας μας στρατηγικής, έχουμε προσκαλέσει στην Κύπρο, στο τέλος του τρέχοντος μήνα, τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την αλυσίδα του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Στις επιλογές της Λευκωσίας, όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, πέραν της λύσης της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα φθάνει στο Βασιλικό για επαναεριοποίηση στο υπό κατασκευή τερματικό, επιθυμούμε να είναι και η έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο σε αέρια μορφή, μέσω αγωγού.

Εξήγησε ότι το αέριο αυτό θα μπορεί να διοχετεύεται στην εγχώρια αγορά, αρχικά για ηλεκτροπαραγωγή, ενώ ποσότητες μπορούν, παράλληλα, να υγροποιούνται σε σταθμό υγροποίησης (FLNG ή Modular τεχνολογίας) που θα κατασκευαστεί στο Βασιλικό, με στόχο τις εξαγωγές με πλοία στις αγορές. «Η θέση της Κύπρου στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου και πολύ κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, προσφέρεται ιδανικά για τον σκοπό αυτό», συμπλήρωσε.