Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αρχηγείο Αστυνομίας

Την έντονη ενόχληση και διαμαρτυρία προς την Νομική Υπηρεσία, για τους οκτώ μήνες που ήταν στα συρτάρια της η υπόθεση στελέχους της Αστυνομίας, που ελέγχεται από το 2021, για κακοποιητική συμπεριφορά σε συναδέλφους του, εξέφρασαν τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, εκφράζουν και την δυσφορία της Βουλής, για την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στη διεκπεραίωση της διαδικασίας και την ολοκλήρωση της πειθαρχικής έρευνας εναντίον στελέχους της Αστυνομίας, που ελέγχεται από το 2021.

Τα μέλη της Επιτροπής αντέδρασαν έντονα καθώς η πειθαρχική έρευνα για καταγγελίες κακοποιητικής συμπεριφοράς σε δώδεκα υφιστάμενους του, που είναι σε εξέλιξη από το 2021, διακόπηκε αφότου έλαβε άδεια ασθενείας.

Το συγκεκριμένο στέλεχος της Αστυνομίας αφυπηρετεί τον Απρίλιο του 2024.

Η Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, διευκρίνισε πάντως, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η άδεια ασθενείας δίνεται χωρίς την εξέταση από ιατροσυμβούλιο.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, «αν κάποιος πιθανόν να έχει σοβαρά ιατρικά προβλήματα, το Ιατροσυμβούλιο με μια έκθεση, θα το καταδείξει. Αν όμως αυτό γίνεται ως πρόφαση για να σταματήσει η πειθαρχική διαδικασία, αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Δεν απονέμεται δικαιοσύνη και για αυτό το λόγο, θα πρέπει να δούμε ως Κοινοβούλιο, αν μπορούμε με σχετική τροπολογία, να το αλλάξουμε».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν ανέφερε πως «χωρίς οποιαδήποτε σκοπιμότητα παρέμβασης στη δικαστική διαδικασία, ζητούμε όπως διεξαχθεί ανεπηρέαστα, σε σύντομο χρόνο. Με πρώτιστο μέλημα, την διασφάλιση, όχι μόνο των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου, αλλά και των δικαιωμάτων, των θυμάτων».

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, συνέστησε στους βουλευτές να σταματήσουν να μιλούν δημόσια, ενόσω διεξάγεται η πειθαρχική έρευνα, καθότι ο διωκόμενος έχει ίσα δικαιώματα όπως και κάποιος που διώκεται ποινικά, και αυτό για να μην επηρεάζεται το δικαίωμά του να έχει μια δίκαιη δίκη.