Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μιχάλης Γιωργάλλας ΥΠΑΜ Ισραήλ

Την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ στους τομείς της Άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας, εγκαινίασαν την Παρασκευή ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γιωργάλλας και ο Ισραηλινός ομόλογός του Yoav Gallant, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχαν και συνομιλίες στο Υπουργείο Άμυνας στη Λευκωσία, ο κ. Γιωργάλλας απηύθυνε θερμό καλωσόρισμα στον ομόλογό του και στην αντιπροσωπεία του Ισραήλ. «Η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν μια καλά εδραιωμένη στρατηγική αμυντική συνεργασία. Οι δεσμοί των λαών μας, οι δεσμοί και οι διασυνδέσεις μας ευνοούν έναν ακλόνητο δεσμό μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε και αναφέρθηκε στην επίσκεψή τους στο μνημείο φιλίας Κύπρου-Ισραήλ στο στρατόπεδο του ΒΜΗ στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη για ένα ασφαλές, σταθερό και ευημερούν μέλλον της περιοχής μας. «Η σημερινή συνάντηση δεν αποτέλεσε εξαίρεση», είπε σημειώνοντας ότι επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και συζήτησαν νέες ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής εταιρικής σχέσης.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Yoav Gallant τόνισε ότι «σήμερα ξεκινάμε να γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο της μεγάλης σχέσης Ισραήλ-Κύπρου», ενώ ευχαρίστησε την έντονη δήλωση του Υπουργού Γιωργάλλα «κατά της τρομοκρατίας».

Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ βασίζονται σε κοινές αξίες και σε κοινό όραμα για το μέλλον. Τα έθνη μας, πρόσθεσε, μοιράστηκαν επίσης ιστορικούς δεσμούς και αναφέρθηκαν στην επίσκεψή τους στο μνημείο φιλίας Κύπρου-Ισραήλ στο στρατόπεδο BMH. Τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ ουσιαστική επίσκεψη και ευχαρίστησε τον λαό της Κύπρου για τις ενέργειές του.

Ο Υπουργός Gallant είπε ότι όπως συζήτησαν ακόμη κατά τη σημερινή συνάντηση, η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών καλύπτει τόσο τον άμαχο τομέα όσο και τον τομέα της ασφάλειας.