Τηλεόραση Ραδιόφωνο
t

Την τελική ψηφοφορία για την έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και ανάλογων λογισμικών παρακολούθησης (PEGA) θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 8 Μαΐου τα μέλη της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεδρία τους παράλληλα με την Ολομέλεια που θα συνέλθει στο Στρασβούργο.

Τα μέλη της Επιτροπής θα ψηφίσουν επίσης για ξεχωριστό ψήφισμα με εισηγήσεις πολιτικής, το οποίο θα πρέπει να προωθηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση σε επόμενη Ολομέλεια. Το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Γερούν Λενάερς και την εισηγήτρια της έκθεσης Σοφία ιν ‘τ Βελντ.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αποτυπώνονται τα αποτελέσματα των διερευνητικών αποστολών μελών της επιτροπής σε Ισραήλ, Πολωνία, Ελλάδα, Κύπρο, Ουγγαρία και Ισπανία, σε σχέση με καταγγελίες χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών, αλλά και καταγγελίες για εξαγωγές τέτοιων υπηρεσιών από χώρες της ΕΕ.

Επίσης στην έκθεση περιέχονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις ακροάσεις στις οποίες οι Ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής συζήτησαν με θύματα παρακολούθησης, πανεπιστημιακούς, εκπροσώπους της βιομηχανίας της τεχνολογίας και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Λόγω του μεγέθους της έκθεσης της οποίας προσχέδιο είχε παρουσιαστεί τον Νοέμβριο, αυτή έχει μοιραστεί σε δύο κομμάτια, με το πρώτο να καταγράφει τα ευρήματα και τα συμπεράσματα της PEGA όσον αφορά κατά πόσο έχει υπάρξει παραβίαση του δικαίου της ΕΕ ή κακοδιαχείριση κατά την εφαρμογή του σε σχέση με αυτές τις υποθέσεις, και το δεύτερο να περιέχει τις εισηγήσεις πολιτικής στις οποίες έχουν καταλήξει οι ευρωβουλευτές.

Στις 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν δύο ψηφοφορίες. Η ψηφοφορία για την κύρια έκθεση θα είναι τελική καθώς δεν χρειάζεται έγκριση της Ολομέλειας για υιοθέτησή της. Οι Ευρωβουλευτές θα κληθούν σε δεύτερη ψηφοφορία να εγκρίνουν τις εισηγήσεις πολιτικές  προτού αυτές προωθηθούν στην Ολομέλεια.