Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ατμοσφαιρικη ρυπανση

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία, αφού 700 θάνατοι καταγράφονται ετησίως στην Κύπρο εξαιτίας της ποιότητας του αέρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Με φόντο αυτό το θέμα φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝ1Τ «Μέρα Μεσημέρι» ο Επίκουρος Καθηγητής Ινστιτούτου Κύπρου, Θεόδωρος Χριστούδιας ο οποίος επισήμανε ότι μπορούμε να προλάβουμε αυτούς τους θανάτους λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα.

Αρχικά σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις γίνονται μέσα από μια σειρά από μελέτες που παρακολουθούν την υγεία χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως, και ουσιαστικά συνδέουν τα επίπεδα ρύπων στην ατμόσφαιρα με τη θνησιμότητα και τη νόσηση.

Ο κ. Χριστούδιας επισήμανε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις περιοχές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπων ειδικά όσον αφορά τη φωτοχημεία και το όζον που όταν είναι στην επιφάνεια είναι ιδιαίτερα τοξικό.

Υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τους θανάτους;

Ο κ. Χριστούδιας τόνισε ότι υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τους θανάτους εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αφού όπως είπε σε μεγάλο βαθμό αυτοί οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν ειδικά γιατί οι ρύποι που τους προκαλούν στην ατμόσφαιρα προέρχονται από ανθρωπογενή δραστηριότητα.  

«Συγκεκριμένα οι ορυκτές καύσεις, καύσιμα, οι καύσεις για την παραγωγή ενέργειας και την κίνηση. Αν μειωθούν θα μειωθούν και οι θάνατοι, πολλές χώρες στον κόσμο έχουν λάβει μέτρα.», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστούδια έχει θεσπιστεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης που σε αυτό συνδράμει και το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τον Αρμόδιο Φορέα για την ποιότητα του αέρα στην Κύπρο, και όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εμπίπτουν κάτω από την ομπρέλα της πράσινης ανάπτυξης.

Τα μέτρα αφορούν σε «στροφή μακριά από καύσεις προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η σύνδεση του ενεργειακού δικτύου της Κύπρου με την Ευρώπη η την Μέση Ανατολή,  να στραφούμε προς την ηλεκτροκίνηση να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε μηχανές εσωτερικής καύσης στα αυτοκίνητα, μια σειρά από μέτρα που αφορούν τη βιομηχανική δραστηριότητα   και την γεωργία κτηνοτροφία.».

Καταλήγοντας είπε ότι στόχος της Ευρώπης μέχρι το 2030 είναι οι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης να μειωθούν κατά το ήμισυ για αυτό και προωθούνται σειρά από μέτρα.