Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρε

Μετά τα απανωτά χτυπήματα βανδάλων σε σχολεία, η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και οι εμπλεκόμενοι φορείς άνοιξαν εκτάκτως το κεφάλαιο της ασφάλειας των σχολικών κτηρίων.

Εδώ και πέντε χρόνια συζητούν αναζητώντας λύσεις, ενώ οι βανδαλισμοί αυξάνονται κατακόρυφα.

Σε διάστημα δεκαπέντε μηνών καταγράφηκαν 250 περιστατικά καταστροφής σχολικών μονάδων, αριθμός που καθιστά την λήψη μέτρων πιο επιτακτική από ποτέ.

Χρύσανθος Σαββίδης- Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας

Η αντιμετώπιση του φαινομένου μπορεί να προληφθεί με απτά γεγονότα. Περίφραξη, κάμερες, φωτισμό και έχουμε εισηγηθεί τη δημιουργία παρατηρητών σχολείων.

Κοινή παραδοχή πως τα ισχύοντα μέτρα δεν επιφέρουν αποτέλεσμα, ενώ πρώτιστο μέλημα παραμένει η ασφάλεια των μαθητών και η προστασία της κρατικής περιουσίας.

Αθηνά Μιχαηλίδου- Υπουργός Παιδείας

Η βία αποτελεί πολυπαραγοντικό φαινόμενο που χρήζει παράλληλης αντιμετώπισης σε διαφορετικά επίπεδα. Οι ενέργειες θα πρέπει να είναι απόρροια ολοκληρωμένου σχεδιασμού και όχι μεμονωμένες ή σπασμωδικές

Ο σχεδιασμός καλύπτει δύο πυλώνες: Πρόληψη και λήψη παθητικών μέτρων, καθώς το φαινόμενο είναι πιο έντονο σε περιόδους που οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές λόγω διακοπών, όπως συνέβη τις ημέρες του Πάσχα.

Ρόλο-κλειδί έχει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η οποία τόνισε προς την Επιτροπή ότι οι κάμερες στα σχολεία θα πρέπει να λειτουργούν με κοινό σύστημα, ενώ το πράσινο φως θα δοθεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Πρόδρομος Αλαμπρίτης- Βουλευτής ΔΗΣΥ

Αν και δεν είναι δυνατό και φιλικό προς τους μαθητές να έχουμε κάμερες στα σχολεία μας, εμείς θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό για να καταφέρουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα.

Χρίστος Χριστοφίδης- Βουλευτής ΑΚΕΛ

Πρέπει να δούμε τη ρίζα του προβλήματος, να αντιμετωπίσουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη ρίζα του προβλήματος.

Ανδρέας Αποστόλου- Βουλευτής ΕΔΕΚ

Πηγαίνουν  τα παιδιά μας στο σχολείο το πρωί και αντί να αντικρίζουν τα πολύχρωμα σχολεία τους αντικρίζουν μαυρίλα.

Αλέκος Τρυφωνίδης- Βουλευτής ΔΗΠΑ

Θεωρούμε ότι είναι απότοκο της απαξίωσης των νέων μας ως προς την κοινωνία. 

 

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα η Υπουργός Παιδείας θα προεδρεύσει σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μελετήσουν εις βάθος τις παραμέτρους της τοποθέτησης κλειστών κυκλωμάτων ασφάλειας, φωτισμού και φρούρησης σε όλα τα σχολεία.