Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Από την Πέμπτη αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για το σχέδιο χορηγιών «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», στο πλαίσιο της 2ης προκήρυξής του, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο αναφέρει ότι χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, το σχέδιο «Εξοικονομώ- Αναβαθμίζω στις Κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές των Βρετανικών Βάσεων» με την έναρξη υποβολής των αιτήσεων να έχει οριστεί επίσης για την Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023. Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με το Υπουργείο, κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτης, αποφασίστηκε η συμπερίληψη των εκτοπισθέντων που διαμένουν μόνιμα σε κατοικίες που βρίσκονται σε προσφυγικούς συνοικισμούς, στους δικαιούχους αυξημένης χορηγίας του Σχεδίου Χορηγιών «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω στις Κατοικίες», για το οποίο η υποβολή αιτήσεων ξεκινά αύριο Πέμπτη, 4 Μαΐου 2023.

Το σχέδιο, που έχει συνολικό προϋπολογισμό €70 εκατ., περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα «Θ.Αλ.Ε.Ι.Α» 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά την 1η προκήρυξη του Σχεδίου που εφαρμόστηκε το 2021, διατέθηκαν €35 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα €35 εκατ. θα διατεθούν στα πλαίσια της 2ης προκήρυξης που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2022.

Ο βασικός σκοπός του σχεδίου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών, έτσι ώστε να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας τουλάχιστον 60%. Η συνολική ετήσια εξοικονόμηση, η οποία θα επιτευχθεί από το σύνολο των επενδύσεων που θα επιχορηγηθούν, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 192.000 Mwh. Οι δικαιούχοι του σχεδίου είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι των κατοικιών. Πέραν των εκτοπισθέντων που διαμένουν μόνιμα σε οικίες που βρίσκονται σε προσφυγικούς συνοικισμούς, το σχέδιο παρέχει αυξημένα κίνητρα σε ευάλωτους καταναλωτές, καθώς επίσης και σε ιδιοκτήτες/ένοικους κατοικιών που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές.

Το μέγιστο ποσό χορηγίας για κάθε κατοικία μπορεί να ανέλθει μέχρι και τις €32.000, ανάλογα με τον τύπο επένδυσης που θα επιλέξει ο κάθε δικαιούχος.

Επιπρόσθετα, κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε και το Σχέδιο «Εξοικονομώ- Αναβαθμίζω στις Κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές των Βρετανικών Βάσεων», με συνολικό προϋπολογισμό €500.000, το οποίο χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από την Κυπριακή Δημοκρατία και εφαρμόζεται με ίδιους όρους με το συγχρηματοδοτούμενο Σχέδιο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Περισσότερες πληροφορίες στους Οδηγούς Εφαρμογής των Σχεδίων, που είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.meci.gov.cy).

Η υποβολή αιτήσεων για τα δύο σχέδια που αρχίζει την Πέμπτη, πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας https://fundingapps.mcit.gov.cy/. Το Υπουργείο θα δέχεται αιτήσεις μέχρι τις 21/12/2023 και ώρα 23.59 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.