Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επιτροπή Προσφύγων

Ανατροπή στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών, για την διαχείριση των εσόδων από τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, παρουσίασε σχέδιο του Υπουργείου, που προνοεί την ριζική αλλαγή για την διαχείριση των 15 με 17 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από το τέλος 0,4% από τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σε αντίθεση με την ομόφωνη ψήφιση του νόμου στη Βουλή, για την στήριξη των εκτοπισμένων και ειδικότερα την καταβολή «αποζημιώσεων» για την απώλεια χρήσης, ο υπουργός ανέφερε ότι το τέλος να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, που φέρουν κρατικές εγγυήσεις, και την αξιοποίηση του υπόλοιπου ποσού με σκοπό τη δημιουργία αποθεματικού για προβλέψεις.

Ωστόσο, ανέκρουσε πρύμναν μόλις άκουσε την κατηγορηματική αντίθεση του «Φορέα».

Σύμφωνα με τον Μάκη Κεραυνό

Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και να εξεταστεί ξανά το θέμα της διαχείρισης των εσόδων από το τέλος του 0.4%

Η κραυγή αγωνίας από τον «Φορέα», διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του, Άκη Πούρο. «Τους ωθούμε (τους εκτοπισμένους) να πάνε στην επιτροπή των κατεχομένων». Μεγάλη μερίδα των δανειοληπτών του Φορέα «δεν έχουν τι να δώσουν». Πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των ΜΕΔ, ώστε να διαφανεί ποιοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν και ποιοι δεν πληρώνουν επειδή δεν μπορούν. Το θέμα αφορά και τους εγγυητές».

Σχολιάζοντας τις αναφορές για την πώληση από Ελληνοκύπριους των περιουσιών τους στα Κατεχόμενα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «μεγάλοι επιχειρηματίες πουλούν περιουσίες στα Κατεχόμενα εδώ και χρόνια».

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, «σύμφωνα με στοιχεία του Φορέα, οι αιτήσεις στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων είναι γύρω στις 7,500, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν εκδικαστεί 1,300 για ποσά ύψους 382 εκ. ευρώ».

Οι Τούρκοι, προειδοποίησε ο Πρόεδρος του «Φορέα», επιδιώκουν να αποκτήσουν την εδαφική πλειοψηφία, μέσω της επιτροπής των Κατεχομένων.