Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγλαντζια

Με το αιτιολογικό ότι ήταν εκπρόθεσμη, απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς το Ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς είχαν περάσει οι τριάντα μέρες που προνοεί η νομοθεσία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου: «Το ζήτημα του εκπρόθεσμου μας απασχόλησε κατά προτεραιότητα [… ]Δεν είναι διαδικαστικό ή τυπικό, αλλά ουσιαστικό και ιδιαίτερης συνταγματικής διάστασης. Εν προκειμένω, μάλιστα, εφόσον εγείρονται κατ΄ εξοχής ζητήματα πολιτειακής τάξης, είναι πρόδηλη η σημασία της έγκαιρης επίλυσης τους.»

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου δήλωσε ότι «είναι ιδιαίτερα λυπηρό για μένα προσωπικά για το Δημοτικό Συμβούλιο και για τους δημότες της Αγλαντζιας  γιατί φαίνεται το Ανώτατο δικαστήριο δεν μπήκε καν να εξετάσει την ουσία της προσφυγής του Δήμου μας».

Ο Δήμος Αγλαντζιας θεωρεί ότι η προθεσμία των 30 ημερών θα πρέπει να αρχίσει από την ημέρα που δημοσιεύτηκε η νέα νομοθεσία στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, στις 15 Απριλίου 2022, ενώ το Ανώτατο θεωρεί ως αρχική ημερομηνία την μέρα ψήφισης της νομοθεσίας στις 3 Μαρτίου.  

«Ο Δήμος Αγλαντζιάς με πλήρη γνώση όλων των κρίσιμων στοιχείων, αμφισβήτησε ευθέως από τις 31 Μαρτίου 2022 για τους ίδιους λόγους που τέθηκαν ενώπιον μας την εξουσία, ή αρμοδιότητα της Βουλής να προχωρήσει στη ψήφιση του Νόμου. Υπό τις συνθήκες, η μεταγενέστερη υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως η δημοσίευση του Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα, είναι άνευ σημασίας για σκοπούς της Συνταγματικής επιταγής του Άρθρου 139.4, προς άσκηση δηλαδή προσφυγής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 30 ημερών», σημειώνει στην απόφαση του το Ανώτατο.

Με τον Δήμαρχο Αγλαντζιάς να αναφέρει πως «ευελπιστούμε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα είναι προς όφελος των δημοτών και θα μας διαψεύσει εμάς που θεωρούμε ότι δεν έγινε με τον σωστό τρόπο πίσω από κλειστές πόρτες προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα».

Ο δήμος Αγλαντζιάς ζητούσε να συγχωνευθεί με τους Δήμους Λατσιών και Γερίου, ώστε να δημιουργηθεί ο Δήμος Αθαλάσσας, και όχι με τους Δήμους Λευκωσίας,  Άγιου Δομέτιου και Έγκωμης.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Δήλωσε πως «ανάλογα με την απόφαση θα είχαμε και το ανάλογο πρόβλημα αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον κάτι να μας προβληματίζει άρα προχωρούμε κανονικά».

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε επίσης πως οι οποιεσδήποτε τροποποιήσεις ή διαφοροποιήσεις θα έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία της μεταρρύθμισης και δεν θα επηρεάζεται η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του εγχειρήματος.