Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λθη

Με πορείες, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις τίμησαν την εργατική πρωτομαγιά. Με αναφορά στην ΑΤΑ και την διαχρονική υπευθυνότητα των κοινωνικών εταίρων, το μήνυμα του προέδρου Χριστοδουλίδη. Το θέμα στο επίκεντρο και της μεγάλης καθιερωμένης εκδήλωσης της ΣΕΚ.

Σε γραπτή δήλωσή του, για την Πρωτομαγιά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επισημαίνει το διαχρονικά, υψηλό αίσθημα ευθύνης και την ωριμότητα των κοινωνικών εταίρων που οδήγησαν την Κύπρο σε μια μακρά περίοδο ιστορικής εργατικής ειρήνης.  

Με την ευκαιρία της πρωτομαγιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται και στο καυτό θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής ενόψει των απαντήσεων εργοδοτών και συντεχνιών την ερχόμενη Παρασκευή, επί της μεσολαβητικής πρότασης του υπουργού Εργασίας για το καυτό θέμα της ΑΤΑ.

«Έχω την έντονη πεποίθηση, ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα πράξουν ανάλογα και θα επιτευχθούν συμβιβαστικές συμφωνίες. Με άμεσο θετικό αντίκτυπο για τους εργαζόμενους και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, όπως η Πολιτεία επιδιώκει, μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλει, με την πρόσφατη συμβιβαστική πρόταση για την ΑΤΑ που αποσκοπεί προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ανάπτυξη οικονομίας και συνοχή της κοινωνίας, έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, σημειώνει.

Ο ΠτΔ, ανέφερε ότι, «η Πολιτεία, οφείλει να διασφαλίζει ότι οι συνθήκες της εργασίας είναι ασφαλείς και αξιοπρεπείς, ότι οι απολαβές είναι δίκαιες και ικανοποιητικές, ότι οι κανόνες εφαρμόζονται και ότι οι νόμοι τηρούνται, χωρίς οποιεσδήποτε διακρίσεις».

Οι θέσεις Υπ. Εργασίας-ΣΕΚ-ΟΕΒ

Τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν για τους εργαζόμενους, μέσα από την συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε ενώπιον των κοινωνικών εταίρων, είχε την ευκαιρία να αναπτύξει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, ενώπιον της ηγεσίας της ΣΕΚ και των κοινωνικών εταίρων, καθώς και δεκάδων εργαζομένων, στον χαιρετισμό του στην μεγάλη εκδήλωση της ΣΕΚ στη Λευκωσία.

Γιάννης Παναγιώτου- Υπουργός Εργασίας 

Η οποία επικεντρώνεται στην διαφύλαξη του θεσμού, την αύξηση της απόδοσης σε σχέση με το ποσοστό, σε σχέση με την άμεση απόδοση αυξήσεων στους μισθούς σύμφωνα με τον υψηλό πληθωρισμό του 2022.

Με δεδομένη την αρχική αρνητική στάση όλου του συνδικαλιστικού κινήματος, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ απέφυγε να σχολιάσει την αναφορά του υπουργού, ενώ ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, μιλά για την μεγάλη εικόνα της οικονομίας.

«Φίλε υπουργέ, σήμερα δεν διαπραγματευόμαστε...χωρίς τούτο να σημαίνει όμως, ότι απεμπολούμε του δικαιώματος μας, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται και αυτά τα οποία προκύπτουν μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις», είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, είπε ότι, «εκείνο το οποίο χρωστούμε στον υπουργό, είναι μίαν σοβαρή και υπεύθυνη αξιολόγηση της πρότασης του και τοποθέτηση, όπως είπα και προηγουμένως, που βλέπει την μεγάλη εικόνα. 2.47- 2.51 Δεν έχω κανένα δικαίωμα να προκαταλάβω τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της ΟΕΒ.

Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Πρόνοιας, εκπρόσωποι κομμάτων και τοπικοί άρχοντες. Ενώ η εκδήλωση  της ΣΕΚ για την πρωτομαγιά, άρχισε με κατάθεση στεφάνων.

Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση ΠΕΟ 

Η εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα αναστοχασμού των εργατικών αγώνων και ανασύνταξης για νέους αγώνες από τους εργαζόμενους, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στην εκδήλωση της ΠΕΟ στη Λευκωσία.

Ο κύριος Στεφάνου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη θα κριθεί για την πολιτική της στα εργασιακά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, εξαπολύοντας ωστόσο επίθεση για την στάση της στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

«Οφείλουμε όμως να πούμε, ότι το πρώτο δείγμα, αυτό της διαμεσολάβησης για την ΑΤΑ, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, θετικό. Και ελπίζουμε αυτό να μην είναι το προεόρτιο, αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών», είπε ο κ. Στεφάνου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ,  Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία στη δική της ομιλία τόνισε, πως η συμβιβαστική πρόταση του υπουργού Εργασίας στο θέμα της ΑΤΑ, απέχει πολύ από τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, δήλωσε πως, «ουσιαστικά αυτό που κάνει η κυβέρνηση με την πρόταση της, για μια νέα μεταβατική συμφωνία τριετίας, αφήνοντας έτσι ανοικτό το θέμα της ΑΤΑ, είναι να αφήσει έδαφος στους εργοδότες για να συνεχίσουν να αμφισβητούν το θεσμό».

Ακολούθησε πορεία και ενοποίηση με την πορεία των Τουρκοκυπριακών Συνδικάτων στο γήπεδο της νεκρής ζώνης στο Λήδρα Πάλας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία με δικοινοτικό σχήμα.

Την Εργατική Πρωτομαγιά, τίμησε σε ειδική εκδήλωση και η ΔΕΟΚ, με αναφορές στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ηγεσία της οργάνωσης, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ελευθερίας, κοντά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.