Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθηυ

Στην τελευταία της κατοικία οδηγήθηκε η σύζυγος του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, Βασιλική Παναγή Αυξεντίου, γνωστής και ως Βασιλού, η οποία απεβίωσε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών.

Η κηδεία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα  στα Λιβάδια, προϊσταμένου του Επίσκοπου Μεσαορίας Γρηγορίου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας.

«Θυμόμαστε πάντοτε αυτόν τον άνθρωπο που πέρασε δίπλα από τον μεγάλο σταυραετό όχι μόνο του Μαχαιρά και της Κύπρου, όχι μόνο της Λύσης, όχι μόνο της Μεσαορίας, αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού.», σημείωσε ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος. 

«Θα θυμάμαι την δική  σου προσφορά στον αγώνα του 55, συμμετέχοντας ενεργά και προσφέροντας με ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες σου », είπε ο Δήμαρχος Λύσης, Ανδρέας Καουρης. 

Το 1966, η Βασιλική ξανά  παντρεύτηκε, τον Ανδρέα Παπαδημητρίου, επίσης από την Λύση, ο οποίος πρόσφερε και αυτός τις δικές του υπηρεσίες στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και με τον οποίο απεκτησαν δυο κόρες.

«Μάνα σήμερα  φεύγεις στο φως  και παρόλο ότι  θα μας λείψεις πολύ είμαστε όλοι ευτυχισμένοι  γιατί θα ξεκουραστείς, θα ξεκουραστεί το βασανισμένο σου κορμί και το βασανισμένο σου μυαλό », είπε η κόρη της Βασιλούς, Σταυρούλλα Κασσιανού. 

«Κατευοδώνουμε την κόρη της ΕΟΚΑ που ευτύχησε στην αγάπη, στη νιότη της, στο μυστήριο του γάμου με το ίνδαλμα της ιστορίας τον Υπαρχηγό του Διγενή, τον Γρηγόρη», είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Γιάννης Σπανός. 

Στην κηδεία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων βουλευτές, Δήμαρχοι, συγγενείς και φίλοι της εκλιπούσας και πλήθος κόσμου.
 

Ο μυστικός γάμος

O Γρηγόρης Αυξεντίου και η Βασιλού  αρραβωνιάστηκαν το 1953 και  ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στις 10 Ιουνίου 1955, κάτω από άκρα μυστικότητα, στην Μονή Αχειροποιήτου στον Καραβά. 

«Την Βασιλού, παρέλαβε από την Λύση μαζί με την Ελένη Κασίανου, το πνευματικό παιδί του Παπάσταυρου ο Ανδρέας ο Μαλέκος, ο Ανδρέας ο Μαλέκος μετέφερε τον Παπάσταυρο μαζί με την παπαδιά του στην Μονή Αχειροποιήτου  όπου έγινε ο Μυστικό γάμος», είπε ο Δήμαρχος της Λύσης. 

Επρόκειτο για μια ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη ενέργεια, ωστόσο, οι συναγωνιστές του Γρηγόρη Αυξεντίου, είχαν οργανώσει ένα πολύ καλό σχέδιο προστασίας τόσο για τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ όσο και για την Βασιλού.  

«Πρώτος κουμπάρος ήταν ο ίδιος ο Παπάσταυρος, ο Ανδρέας ο Μαλεκος  η Παπαδια, ήταν επίσης παρόντες μερικοί αγωνιστές του Καραβά», επισήμανε ο Δήμαρχος της Λύσης. 

Όπως μας τόνισε ο Δήμαρχος λύσης, οι λίγοι παρόντες δεν ξεχνούν τα δάκρυα των νεόνυμφων, αλλά και την απάντηση του Αυξεντίου στις ευχές του Παπάσταυρου... "Καλό βόλι να μου ευχηθείς πάτερ".