Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Είναι ευθύνη του κράτους και της πολιτείας κατ’ επέκταση να διασφαλίζουν ότι οι κατάλληλοι κανόνες ασφάλειας και υγείας στην εργασίας όχι απλώς υπάρχουν, ισχύουν και εφαρμόζονται, αλλά ελέγχεται η εφαρμογή τους και η παραβίασή τους τιμωρείται, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.

Ο Υπουργός μιλούσε στη διάρκεια εκδήλωσης στο οίκημα της ΣΕΚ στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Ο κ. Παναγιώτου μαζί με όλους τους κοινωνικούς εταίρους άναψε κερί στη μνήμη των θυμάτων και τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή.

«Εμείς έχουμε ευθύνη έναντι αυτών που απουσιάζουν ώστε να έχουμε τέτοιες συνθήκες εργασίας οι οποίες να είναι ασφαλείς, να περιορίζουν και να εκμηδενίζουν τους κινδύνους, έτσι ώστε ο καθένας από εμάς ο οποίος είναι δέκτης είτε υπηρεσίας, είτε συμμετέχει σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα η οποία συνεπάγεται την επαγγελματική δράση κάποιου άλλου πολίτη, να ξέρει ότι εκείνος που εργάζεται για να είμαστε εμείς εδώ, εργάζεται κάτω από συνθήκες ασφάλειας», υπέδειξε.

Ο Υπουργός είπε ότι αυτό είναι ευθύνη όλων μας, για να μπορούμε να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και να το κάνουμε σωστά, είναι ευθύνη ιδιαίτερα των εργοδοτών ώστε να παρέχουν ένα περιβάλλον ασφάλειας στην εργασία, είναι όμως ιδιαίτερα ευθύνη του κράτους και της πολιτείας για να φροντίζει οι κατάλληλοι κανόνες όχι απλώς να υπάρχουν και να ισχύουν και να εφαρμόζονται, η εφαρμογή τους να ελέγχεται και η παραβίασή τους να τιμωρείται.

Ο κ. Παναγιώτου ευχήθηκε την επόμενη και μεθεπόμενη χρονιά να έχουμε λιγότερα εργατικά ατυχήματα και να καταφέρουμε να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο την αρνητική επίδραση μέσα από τις ασθένειες που προκύπτουν από το επαγγελματικό περιβάλλον.

Είπε ότι τις προηγούμενες μέρες είχε συνάντηση με τον αρχηγό της Αστυνομίας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους το Υπουργείο Εργασίας και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θα μπορεί μέσα από συνεργασία να έχει ακόμη πιο αποτελεσματικό ρόλο.

«Μέσα από την αποφασιστικότητα που μας διακατέχει και την διάθεση που έχουμε όλοι για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί προς αυτή την κατεύθυνση, θα καταφέρουμε περισσότερα», ανέφερε.