Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λιη

Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όπως η υλοποίηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) γίνει χωρίς καμία απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, δηλαδή από τις επόμενες Δημοτικές και Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Στο χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως το Υπουργείο γνωρίζει πως έχουμε μπροστά μας μια πολύ σημαντική πορεία για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΤΑ σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με σημαντικές προκλήσεις.

«Παράλληλα όμως θέσαμε ως αδιαπραγμάτευτο στόχο τη δημιουργία υγιών, σύγχρονων και βιώσιμων οντοτήτων ΤΑ που θα είναι σε θέση να παρέχουν στους πολίτες αναβαθμισμένες υπηρεσίες με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Για το λόγο αυτό, η παρούσα Κυβέρνηση έχει θέσει την μεταρρύθμιση ως μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες της όσον αφορά στον εσωτερικό τομέα και παραμένει προσηλωμένη στις αρχές που τη διέπουν, δηλαδή της οικονομικής βιωσιμότητας, της διοικητικής αυτονομίας και της αποκέντρωσης των εξουσιών», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε πως η επιδίωξη είναι επίσης, με ένα πακέτο νομοθετικών τροποποιήσεων, η επίλυση των όποιων πρακτικών προβλημάτων υπάρχουν που έχουν αναδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους από τον πρώτο χρόνο.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης, τόνισε ο Υπουργός στον χαιρετισμό του, είναι η υλοποίηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης χωρίς καμία απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, δηλαδή από τις επόμενες Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τις ενδείξεις από την ΕΕ, θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024, παράλληλα με τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Την χρονική αυτή περίοδο, είπε, θα πρέπει να λειτουργήσουμε με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, όπως τόνισε παρακολουθεί προσωπικά το σχετικό οδικό χάρτη και τυγχάνει συνεχούς και άμεσης ενημέρωσης, για σοβαρά θέματα τα οποία απαιτούν τη δική του παρέμβαση, ώστε να μην παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα.

Οι αναφορές έγιναν στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας προς τον στόχο της μεταρρύθμισης, ο Δήμος Έγκωμης διοργάνωσε Συνέδριο με τίτλο «Κτίζοντας την νέα τοπική αυτοδιοίκηση στην Κύπρο», στο οποίο παρευρέθηκαν Δήμαρχοι Δήμων της Ελλάδας καθώς και εμπειρογνώμονες.