Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ζαχαρίας Κουλίας

Η έξαρση του φαινομένου κλοπής καταλυτών αυτοκινήτων και τρόποι αντιμετώπισής του ήταν εκ των θεμάτων που απασχόλησαν την Πέμπτη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, με τους Βουλευτές στις δηλώσεις τους να ζητούν ρυθμίσεις για πιο ορθό έλεγχο της προμήθειας, διάθεσης, εμπορίας και εξαγωγής καταλυτών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ, Βαλεντίνος Φακοντής, δήλωσε ότι δεν υπάρχει έλεγχος ούτε στην εμπορία ούτε στη διάθεση καταλυτών, επισημαίνοντας ότι «περιμέναμε εδώ και 6 μήνες τις υπηρεσίες να φέρουν προτάσεις για έλεγχο του φαινομένου και δυστυχώς, δεν παρουσιάστηκε τίποτα σήμερα».

Πρόσθεσε ότι με την πρόφαση της υποστελέχωσης τα αρμόδια τμήματα παραμένουν στην αδράνεια.  Ο κ. Φακοντής κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να προχωρήσει στις ρυθμίσεις που πρέπει για να γίνεται ορθότερος έλεγχος τόσο στην προμήθεια, διάθεση όσο και στην εμπορία και εξαγωγή των καταλυτών, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο. 

Από πλευράς του ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι πρόκειται για μάστιγα η οποία ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και ενεγράφη το θέμα στις 24 Νοεμβρίου του 2022 και κλήθηκαν τα τμήματα να λάβουν τα ανάλογα μέτρα και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα παράνομης εμπορία καταλυτών το οποίο εντοπίστηκε.

Επισήμανε ότι παρά ταύτα εξακολουθεί το πρόβλημα να υφίσταται και ότι οι οδηγίες της Επιτροπής είναι οι καταλύτες να καταγράφονται και όταν φορτώνονται για εξαγωγή να γίνονται στην παρουσία του τελωνείου και να είναι φρουρός του κράτους το τελωνείο.

Ο κ. Κουλίας εξήγησε ότι εντός των καταλυτών υπάρχουν πολύτιμα μέταλλα και είναι τα ψήγματα των μετάλλων που έχουν αξία και γίνονταν εξαγωγή. Ανέφερε ότι οι καταλύτες που κλάπηκαν είναι χιλιάδες και ότι και ο ίδιος έχει πέσει θύμα κλοπής καταλύτη του αυτοκινήτου του.