Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυγτ

Τη βούληση τους για συντονισμό και προώθηση λύσεων και δράσεων σε σειρά θεμάτων που εκκρεμούν, εξέφρασαν ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό μέγαρο της πόλης.

Με το κυκλοφοριακό να βρίσκεται στο επίκεντρο της δίωρης συζήτησης, στην παρουσία εκπροσώπων των εμπλεκόμενων τμημάτων του Υπουργείου και του Δήμου, τέθηκαν προς συζήτηση η συμμετοχή του Δήμου Λεμεσού στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της ΕΕ μέχρι το 2030, το πολεοδομικό έργο στην Ευαγόρα Λανίτη, η Β’ και Γ’ φάση ανάπλασης της Αγίας Φυλάξεως, ο βόρειος παρακαμπτήριος, η κατασκευή υπέργειας διάβασης στον αυτοκινητόδρομο, η διαχείριση της αλυκής Ακρωτηρίου, η ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου και η υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μαζί με τον Δήμο Λεμεσού, «θα βρούμε τις λύσεις να υλοποιήσουμε έργα τα οποία θα απαμβλύνουν τα προβλήματα της πόλης, θα βοηθήσουν στο να συμπληρωθεί το οδικό δίκτυο και να εφαρμοστεί το ΣΒΑΚ».

Έργα, συνέχισε, «τα οποία θεωρούμε ότι θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στους στόχους της πόλης, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμόσουμε και νέα μέτρα, δράσεις και ενέργειες, που θα επιλύσουν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος».

«Έχουμε συμφωνήσει με τον Δήμαρχο και αυτό το θεωρώ υψίστης σημασίας, να προγραμματίσουμε συνεχόμενες συναντήσεις, στις οποίες να καταγράφουμε τα προβλήματα, να εντοπίζουμε λύσεις, να αναλαμβάνουμε δράσεις, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το Δήμο Λεμεσού και την Μητροπολιτική Λεμεσό να προχωρήσουν, ούτως ώστε να διαμορφωθεί μια καλύτερη και πιο βιώσιμη πόλη, που να εξυπηρετεί τους κατοίκους και να τους προσφέρει μιαν ποιότητα ζωή, όπως αυτήν που οραματίζονται», συμπλήρωσε ο κ. Βαφεάδης.

Ερωτηθείς σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα για το ΣΒΑΚ, είπε πως «τα προγράμματα του ΣΒΑΚ προχωρούν, οι μελέτες οριστικοποιούνται σύντομα και ένα από τα πράγματα που θέλω να κάνουμε με τον κ. Δήμαρχο είναι, μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες, να συναντηθούμε, να συντονιστούμε και να δούμε τι εφαρμόζεται πρώτα, τι μαζί και τι συντονισμένα, για να έχουν την μέγιστη αποτελεσματικότητα».

«Είναι εξαιρετικής σημασίας το ΣΒΑΚ, έχει αγκαλιαστεί από το Δήμο και είναι μέρος των στόχων που έχουμε θέσει κι εμείς, οπότε θα του δώσουμε και τη δέουσα σημασία», κατέληξε στη δήλωση του ο Υπουργός Μεταφορών.

Ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, είπε πως  ο Υπουργός, με μια «θετικότατη διάθεση», ενημερώθηκε για μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα της πόλης που σχετίζονται με το Υπουργείο του και σημείωσε ότι «για όλα τα θέματα τέθηκαν διαδικασίες δρομολόγησης τους με την εμπλοκή και των υπηρεσιακών παραγόντων Δήμου και Υπουργείου».

«Θεωρούμε ότι τέθηκε από κοινού η βούληση και η αποφασιστικότητα να προωθήσουμε λύσεις πρακτικές και συγκεκριμένες και να παρακολουθούμε την υλοποίηση των αποφάσεων», συνέχισε και υπέδειξε πως, για το σκοπό αυτό, θα δημιουργηθούν συγκεκριμένες επιτροπές.

Στόχο, είπε, για κάποια θέματα τα οποία χρονοτριβούν εδώ και πολλά χρόνια «και ιδιαίτερα το κυκλοφοριακό που αυξάνεται και επιδεινώνεται καθημερινά, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές».

Πρόσθεσε, ακόμη, πως ο Υπουργός ενημερώθηκε για τη συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων της ΕΕ «και το γεγονός ότι για την πόλη μας πλέον είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, αφού πρέπει να διαθέσουμε όλους τους πόρους και τις δυνάμεις μας στην υλοποίηση αυτού του στόχου».

«Δεν είναι μόνο η κλιματική ουδετερότητα, αλλά μια πιο βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της πόλης, μια νέα προσέγγιση, νέα φιλοσοφία και τρόπος ζωής, για τα οποία θα πρέπει να γίνουν πάρα πολλά», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, προσθέτοντας ότι τα θέματα της κυκλοφοριακής διαχείρισης είναι προεξέχουσας σημασίας.