Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Για «τεράστιο βιολογικό κίνδυνο» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούν, αναφέρθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την περασμένη Τρίτη, αφού καταλήφθηκε εργαστήριο που περιείχε παθογόνα ιλαράς και χολέρας και άλλα επικίνδυνα υλικά.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Μαρία Κολιού, είπε ότι, είναι ένα εργαστήριο που καλλιεργεί και διατηρεί ιούς και όταν εισβάλουν ένοπλοι, οι οποίοι δεν ξέρουν πως να προφυλαχθούν πολύ πιθανόν να κολλήσουν και έτσι θα ξεκινήσουν επιδημίες».

Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε διάφορες χώρες αφού σύμφωνα με την Δρ. Κολιού, υπάρχουν αρκετά εργαστήρια που κρατάνε μολυσματικούς ιούς με πρώτους και καλύτερους την Αμερική και τη Ρωσία, οι οποίοι κρατούν και παλιούς ιούς όπως της ευλογιάς, κ.α.

«Σε μια περίοδο πολέμου που καταστρέφονται υποδομές, δεν έχουν νερό πόσιμο είναι πολύ εύκολο να ξεσπάσει μια επιδημία χολέρας που θα στοιχήσει τη ζωή σε πολλή κόσμο», ανέφερε.

Σημείωσε ότι, στην Κύπρο, δεν έχουμε τέτοια εργαστήρια και είναι κάτι που επιβλέπουν οι αρχές της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Αναλυτικά όσα ανέφερε η Δρ. Κολιού: