Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην Κύπρο έφτασε με πτήση της  Royal Air Force  ο Επίτιμος Πρόξενός της Κύπρου στο Χαρτούμ Dr Tarig Mohyeldin και τα μέλη της οικογένειάς του. Άλλα εφτά άτομα κυπριακής καταγωγής συνεχίζουν να κινούνται οδικώς προς Αίγυπτο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, με την άφιξη αυτών των τριών προσώπων, ολοκληρώθηκε η εκκένωση των τεσσάρων Κυπρίων πολιτών και έντεκα ομογενών, καθώς και της οικογένειας του Επίτιμου Προξένου από το Σουδάν μέσω πτήσεων.

Όπως δήλωσε νωρίτερα στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Θεόδωρος Γκότσης, έχει γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, ότι ένα άτομο έχει εκφράσει επιθυμία να μην φύγει από το Σουδάν.

Τον Επίτιμο Πρόξενο υποδέχθηκε στην Κύπρο ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων, Όμηρος Μαυρομμάτης, και η Επικεφαλής του Τμήματος Διαχείρισης Κρίσεων, Κούλα Σοφιανού.

Συνεχίζεται η επιχείρηση απομάκρυνσης ξέκων υπηκόων

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η δύσκολη επιχείρηση της απομάκρυνσης ξένων υπηκόων από το εμπόλεμο Σουδάν, μέσω της Κύπρου. Η ροή επαναπατρισμού είναι συνεχής όπως ανέφερε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης στον ΑΝΤ1,  με ήδη 700 άτομα από διάφορες χώρες να εκκένωσαν το Σουδάν μέσω Κύπρου, εκ των οποίων πολύ σημαντικός αριθμός έχει ήδη αναχωρήσει από την Κύπρο.

Αυτός ο αριθμός σήμερα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς αναμένονται τουλάχιστον πέντε πτήσεις με υπηκόους διαφόρων χωρών. Εκτιμάται οτι περίπου 4 χιλιάδες άτομα, από διάφορες χώρες, θα μεταφερθούν στην Κύπρο από το Σουδάν, πριν τον επαναπατρισμό τους. Ωστόσο, με ασφάλεια αφίχθηκε στην Κύπρο, με τη τελευταία χθεσινοβραδινή πτήση ακόμη ένας Κύπριος πολίτης, ένας εκ των τεσσάρων κατόχων κυπριακού διαβατηρίου που αιτήθηκαν απεγκλωβισμό.

 

 

 

 

Παράταση της εκεχειρίας

Ο στρατός του Σουδάν εξέφρασε την προθυμία να παρατείνει την τριήμερη κατάπαυση του πυρός που πρόκειται να λήξει το βράδυ της Πέμπτης, εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων γύρω από την πρωτεύουσα, Χαρτούμ. Ο αρχηγός του στρατού και de facto ηγέτης του Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, ενέκρινε καταρχήν χθες την πρόταση της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός για άλλες 72 ώρες και να σταλεί αντιπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, για να διεξαχθούν συνομιλίες.

Στην συγκεκριμένη πρόταση  προβλέπεται να σταλεί επίσης αντιπρόσωπος των παραστρατιωτικών δυνάμεων  στην Τζούμπα για να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών  και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τους χθες  να συνεργαστούν προκειμένου να βρεθεί τρόπος να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Πάντως σύμφωνα με τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τουλάχιστον 459 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και πάνω από 4 χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, στοιχεία ωστόσο είναι πολύ υποτιμημένα αφού οι πραγματικοί αριθμοί είναι πολύ περισσότεροι. 

Ευγνωμοσύνη εξέφρασε η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία 

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας της στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο για «τις εξαιρετικές προσπάθειές τους» να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών, από το Σουδάν.
Σε ανάρτηση στο twitter, η κ. Φίσερ αναφέρει «είμαστε βαθιά ευγνώμονες» στους εταίρους τους, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, «για τις εξαιρετικές προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών, από το Σουδάν».

Η ανάρτησή της: