Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιθ

Την αναβάθμιση της συνεργασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων, συζήτησαν σε συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, με τον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου. Στη συνάντηση, όπως ανέφερε ο Υπουργός, αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση της από κοινού δράσης των δύο πλευρών στο θέμα των εργατικών ατυχημάτων, ιδίως μετά την πρόσφατη αύξηση του αριθμού τέτοιων περιστατικών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, με τη συμμετοχή των Διευθυντών των Τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας, Εργασιακών Σχέσεων και Εργασίας, καθώς και στελεχών της Αστυνομίας Κύπρου.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι είχε μία πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, κατά την οποία αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα «για την αναβάθμιση της συνεργασίας μας, την επικαιροποίηση των διαδικασιών που εφαρμόζουμε, την εκπαίδευση στελεχών και του Υπουργείου Εργασίας και της Αστυνομίας, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας», όπως είπε.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για το θέμα, οι δύο πλευρές αποφάσισαν  λειτουργία δικτύου επικοινωνίας σε κεντρικό και επαρχιακό επίπεδο μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Αστυνομίας, μέσω του Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και του αρμόδιου Βοηθού Αρχηγού.

Αποφασίστηκε, επίσης, η εκπαίδευση στελεχών του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και στελεχών της Αστυνομίας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ευθυγράμμιση στην εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών, καθώς και επικαιροποίηση των υφιστάμενων εγκυκλίων και των εφαρμοζόμενων διαδικασιών για τη διερεύνηση εργατικών ατυχημάτων και τις ποινικές διώξεις των παρανομούντων.

Επίσης, συμφώνησαν τη διενέργεια περαιτέρω συστηματικών και συντονισμένων επιθεωρήσεων για τον εντοπισμό της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης, αλλά και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Υπουργείου Εργασίας και της Αστυνομίας για την καλύτερη ενημέρωση με στόχο την πρόληψη, τόσο για τα εργατικά ατυχήματα όσο και για την αδήλωτη εργασία.

Στόχος των μέτρων αυτών, όπως δήλωσε ο Υπουργός, είναι «να πράξουμε το μέγιστο για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και την εφαρμογή των νόμων και κανονισμών σχετικά με την εργασία και ιδιαίτερα την αδήλωτη ή παράνομη εργασία».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο έχουν εντοπιστεί οι λόγοι που οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα, ο κ. Παναγιώτου υπογράμμισε «ότι οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται και εκεί που δεν εφαρμόζονται, οι τιμωρίες θα είναι αυστηρές». Πρόσθεσε ότι «πρέπει όλοι οι εργοδότες, ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, να θέτουν το κατάλληλο πλαίσιο και με τις διαδικασίες και με τις υποδομές τους, ώστε οι εργαζόμενοι να εργάζονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι για τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν για τη δική τους ασφάλεια».

«Εμείς ως Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την Αστυνομία, αυτό θα πράξουμε, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ώστε να φροντίσουμε όσο το δυνατόν λιγότερα, ελάχιστα ή και καθόλου να είναι τα εργατικά ατυχήματα», σημείωσε.

Εξάλλου, ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Άριστος Οικονομίδης, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «παρ’ όλο που το τελευταίο χρονικό διάστημα όντως έχουν γίνει κάποια ατυχήματα και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις θανατηφόρα, εντούτοις η γενικότερη τάση που υπάρχει είναι η μείωση των εργατικών ατυχημάτων». Εξήγησε ότι «με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, την ευθύνη για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, την έχει ο εργοδότης». Σημείωσε, ότι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας εργάζεται για τη διερεύνηση του ατυχήματος και, εκεί που τεκμηριώνεται, τότε οδηγούνται στο δικαστήριο οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου σημείωσε στις δηλώσεις του ότι «κύρια έγνοια τόσο του Υπουργείου, όσο και της Αστυνομίας είναι η σωματική ακεραιότητα των πολιτών». Πρόσθεσε, ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν εργατικά ατυχήματα, καθώς και ότι συζητήθηκαν και άλλοι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. «Αποφασίστηκε όπως οι διαδικασίες αυτές τεθούν σε ένα αναβαθμισμένο και θεσμοθετημένο πλαίσιο, ώστε τόσο οι λειτουργοί του Υπουργείου Εργασίας όσο και η Αστυνομία να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων», κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου.