Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Περί των 20 νοσηλευτών στερούνται στεγαστική βοήθεια, λόγω αύξησης εισοδημάτων από υποχρεωτικές υπερωρίες κατά την περίοδο της πανδημίας. Να εξεταστεί κατ’ εξαίρεση από τον Υπουργό Εσωτερικών, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, και να ενημερωθεί για τις κινήσεις προς διευθέτησή του εντός 15 ημερών, ζητά η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, οι επηρεαζόμενοι είναι περίπου 15-20 άτομα, ενώ καλεσμένη στην Επιτροπή βρέθηκε μία εκ των νοσηλευτών της οποίας η αίτηση για στεγαστική βοήθεια από την Υπηρεσία Μέριμνας έχει απορριφθεί. 

Η ίδια ανέφερε ότι, αν και ήταν νοσηλεύτρια στον μαιευτικό θάλαμο, επιτάχθηκε να εργαστεί στον θάλαμο Covid του Νοσοκομείου Αμμοχώστου κατά την περίοδο της πανδημίας, όπου συνεχίζει να εργάζεται μέχρι σήμερα. Σημείωσε, δε, ότι δεν υπήρχε επιλογή άρνησης στην επίταξη από οποιονδήποτε νοσηλευτή.

Με παρέμβασή του ο αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου Υγείας, Ευαγόρας Καμπούρης, ανέφερε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν τα νοσοκομεία στις ανάγκες, είχαν γίνει πολλές επιτάξεις προσωπικού. Πρόσθεσε ότι αρκετοί νοσηλευτές έχουν δουλέψει έως και τριπλάσιες ώρες από εκείνες που δούλευαν κανονικά και δικαίως πληρώθηκαν για τις υπερωρίες αυτές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι, ενώ κατά την περίοδο έξαρσης της πανδημίας «τους χειροκροτούσαμε και λέγαμε πόσο σπουδαίοι είναι οι νοσηλευτές που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, επειδή έλαβαν υπερωρίες και ξεπέρασαν το όριο που προβλέπεται από την Υπηρεσία Μέριμνας, δεν τους επιτρέπεται να λάβουν τη χορηγία για ανέγερση νέας κατοικίας». 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε ότι «για ακόμα μία φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με μία ψυχρή, μη ευέλικτη δημόσια υπηρεσία, που εφαρμόζει το γράμμα και όχι το πνεύμα του νόμου, έτσι ώστε να αποδίδει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά τα δικά της δεδομένα».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκης, με πρωτοβουλία του οποίου τέθηκε το θέμα στην Επιτροπή, το οποίο συνυπέγραψαν όλοι οι Βουλευτές, παρουσιάζοντας το θέμα στη συνεδρίαση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας πως με τη στάση αυτή της υπηρεσίας, μετρήθηκε η ευαισθησία του κράτους απέναντι σε ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν θετικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξέφρασε, δε, τη λύπη του ότι για το γεγονός ότι, δεν ήταν παρόντες στη συνεδρίαση ο Υπουργός Εσωτερικών και η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Μέριμνας. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι, θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια στους εκτοπισμένους για την λήψη βοήθειας για απόκτηση κατοικίας, είναι σαν να λέει το κράτος ότι θα πρέπει να είναι "επαίτες" για να λάβουν στήριξη.