Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αννίτα Δημητρίου

Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρο μαζί με την Ελλάδα στη διασφάλιση επαρκών ενεργειακών αποθεμάτων αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Βουλής, εστιάζοντας στην ανάπτυξη μηχανισμών συνεργασίας με χώρες όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με σκοπό τη μεταφορά ενέργειας, περιλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Η κ. Δημητρίου μιλούσε κατά τη διάρκεια παρέμβασής της στις εργασίες της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πράγα.

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διαφάνηκε ότι το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας αποτελεί πλέον ένα ισχυρό κίνητρο για την ΕΕ, να προωθήσει στρατηγικά την αυτονομία της στον τομέα αυτό και να πετύχει την απεξάρτησή της από συμβατικές πηγές ενέργειας. 

Σχετικά με την πτυχή της στρατηγικής αυτονομίας στον τομέα της ασφάλειας, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αναζήτησης τρόπων υλοποίησης του στόχου της ΕΕ για ενεργειακή αυτάρκεια, ώστε η Ένωση να γίνει ακόμη πιο ισχυρός εταίρος στον τομέα ενεργειακής ασφάλειας, συμφωνώντας με τη θέση της Γαλλίας ότι η Ευρώπη πρέπει να καταστεί ικανή να λαμβάνει τις δικές τις αυτόνομες αποφάσεις, όπου και όταν χρειάζεται.  

H Διάσκεψη των Προέδρων ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση κειμένου Συμπερασμάτων.

Στο περιθώριο των εργασιών, η κ. Δημήτριου πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με την Αντιπρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κα Valérie Rabault και την Πρόεδρο του Ισπανικού Κοινοβουλίου κα Meritxell Batet Lamaña.