Τηλεόραση Ραδιόφωνο
rht

Ανάρπαστο ανά το παγκόσμιο έχει γίνει το ενέσιμο φάρμακο για τους διαβητικούς Ozempic, με πολλές χώρες να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις στα αποθέματα, καθώς χρησιμοποιείται από άτομα που δεν είναι διαβητικοί για απώλεια βάρους.  Η Κύπρος είναι από τις χώρες όπου υπάρχουν ικανοποιητικά αποθέματα του φαρμάκου εάν η χρήση τους περιοριστεί στα άτομα με διαβήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Με φόντο αυτό το ζήτημα φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Αναπληρωτής Διευθυντής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Δρ Χρίστος Πέτρου.

Όπως εξήγησε ο Δρ Πέτρου άτομα που δεν είναι διαβητικοί πάνε στο φαρμακείο με συνταγή από γιατρό με σκοπό να λάβουν το φάρμακο για απώλεια βάρους. «Από τη στιγμή που πάνε με συνταγή στο φαρμακείο είναι αδύνατο ο φαρμακοποιός να μπορέσει να ελέγξει εάν κάποιος είναι διαβητικός ή όχι.», επισήμανε ο Δρ Πέτρου. Το αποτέλεσμα, ανέφερε, είναι να παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις στο φάρμακο και τα άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη να μην μπορούν να λάβουν το φάρμακο.

Για αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος χρειάζεται να γίνονται έλεγχοι προκειμένου το φάρμακο να δίδεται στα άτομα που πραγματικά το χρειάζονται σύμφωνα με τον Δρ Πέτρου. «Χρειάζονται πρωτόκολλα και έλεγχος στη βάση της συνταγογράφησης», επισήμανε.

Στην Κύπρο, διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ικανοποιητικά αποθέματα του φαρμάκου στα φαρμακεία φτάνει όμως να χρησιμοποιούνται από άτομα που το έχουν ανάγκη δηλαδή τους διαβητικούς.