Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουδάν

Εν μέσω πυρών επιχειρείται η απομάκρυνση ξένων πολιτών και διπλωματικών αποστολών από το φλεγόμενο Σουδάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σημειώθηκε χτύπημα στο γαλλικό κομβόι που εγκαταλείπει την εμπόλεμη χώρα στο οποίο επιβαίνουν και Έλληνες πολίτες.

Τις πληροφορίες ήρθε να διαψεύσει το CNN Ελλάδος, το οποίο επικαλείται πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στο Χαρτούμ, Γεράσιμο Παγουλάτο.

Συγκεκριμένα αμφότεροι διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι που χτυπήθηκε από πυρά, κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμού. Το κομβόι το συνοδεύουν στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και συνέχεια εκτός της χώρας.

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως απομακρύνει διπλωματικό προσωπικό και πολίτες από το Σουδάν, δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με την πληροφορία αυτή.

Καταιγισμός πυρών κατά του Μητροπολίτη Νουβίας

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open ,καταιγισμό πυρών δέχθηκαν νωρίτερα ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν κ. Σάββας, μαζί με τέσσερεις άλλους Σουδανούς, όταν αποπειράθηκαν να εξέλθουν από τη Μητρόπολη στο Χαρτούμ όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι. Μετά τον καταιγισμό πυρών που δέχθηκαν επέστρεψαν στο κτήριο. Ο σκοπός τους ήταν να μεταβούν στη γαλλική πρεσβεία.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση που δέχτηκε το γαλλικό κομβόι με αμάχους, οι  πληροφορίες παραμένουν προς το παρόν συγκεχυμένες.

Για την κατάσταση στο Σουδάν και το αίτημα των Ελλήνων και Κύπριων πολιτών να απεγκλωβιστούν από τη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου, τοποθετήθηκε σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. 

Σημειώνεται ότι 120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν αιτηθεί να απεγκλωβιστούν από το Σουδάν, θέμα για το οποίο συνεργάζονται τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Ελληνικά πολεμικά στην Αίγυπτο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και μελών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών.