Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γ

Έξι άρματα μάχης Leopard 2A4 με προορισμό την Ουκρανία αναχώρησαν από την Ισπανία με πλοίο την Παρασκευή, σύμφωνα με μια ιστοσελίδα ναυτικής παρακολούθησης, μέρος της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας για τον αγώνα του Κιέβου κατά της ρωσικής εισβολής.

Τα γερμανικά άρματα μάχης Leopard και τα τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού μεταφέρθηκαν σε φορτηγό πλοίο, είπαν μάρτυρες του Reuters. Το πλοίο θα πάει στην Πολωνία και ο εξοπλισμός θα μεταφερθεί στην Ουκρανία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αντεπίθεση την άνοιξη. Δεν ήταν σαφές πότε θα έφτανε ο εξοπλισμός.

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Μαργαρίτα Ρόμπλες δήλωσε αυτό τον μήνα ότι η Ισπανία θα στείλει 10 άρματα μάχης τύπου Leopard 2A4. Ο στρατός επιδιορθώνει τα υπόλοιπα τέσσερα. Η Ισπανία έχει επίσης εκπαιδεύσει 40 μέλη πληρώματος και 15 μηχανικούς.

Η Ουκρανία βασίζεται σε ξεπερασμένα άρματα μάχης της Σοβιετικής εποχής και έκανε έκκληση στη Δύση για σύγχρονα άρματα μάχης, λέγοντας ότι είναι κρίσιμα για τις εδαφικές της δυνατότητες.

Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν τον Ιανουάριο 31 από τα άρματα μάχης Άμπραμς, ενώ η Γερμανία διέπραξε άρματα μάχης Λεοπάρδαλη. Οι χώρες του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν να στείλουν 48 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.