Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερντογάν Κιλιντσάρογλου

Είτε με τον Ερντογάν, είτε με τον Κιλιτσντάρογλου, το Κυπριακό και η επίλυσή του δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται στη λίστα προτεραιοτήτων της Τουρκίας.

Όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές στον ΑΝΤ1, εάν επανεκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να παίξει με τη Δύση, προσβλέποντας πρόσβαση ή και συμμετοχή της Άγκυρας στους αμερικανικούς εξοπλισμούς, χωρίς όμως να αποσπάται από τη Ρωσία, από την οποία έχει αποκομίσει τεράστια οφέλη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι ο κ. Ερντογάν θα επιχειρήσει επαναπροσέγγιση με τις Βρυξέλλες, για θέματα μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ σε Κυπριακό και ελληνοτουρκικά, δεν αναμένεται αλλαγής πλεύσης.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν στον ΑΝΤ1, ότι εάν εκλεγεί ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις εκλογές του Μαΐου, τότε αναμένεται να προβεί σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ελεγχόμενου από τον Ερντογάν τουρκικού στρατού. Θεωρείται ακόμη βέβαιο ότι ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα προβεί σε «δικαστική μεταρρύθμιση», καθώς, ως γνωστόν, το καθεστώς Ερντογάν ελέγχει και τη δικαστική εξουσία.

Ενώ σημαντικό κομμάτι της ενέργειας του ηγέτη του κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος  θεωρείται ότι θα αφιερωθεί στην οικονομία, στον πληθωρισμό και στο καθεστώς της χειραγωγούμενης σήμερα Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται κατανοητό ότι η δυνατότητα των Βρυξελλών να παρέμβουν για το Κυπριακό, προς τη νέα τουρκική Κυβέρνηση, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η ίδια πηγή, που μίλησε στον ΑΝΤ1, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ανωνυμίας της, επεσήμανε ακόμη και το χάσμα μεταξύ των μερών για τη μορφή της λύσης στην Κύπρο, το οποίο εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια παρέμβασης.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθύμισε τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου, δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.