Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Συστηματικούς ελέγχους για το πόσιμο νερό, με τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Ασφάλειας Νερού, προβλέπει το νομοσχέδιο που ενέκρινε το απόγευμα της Παρασκευής του Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του Υπουργείου Υγείας. Όπως εξήγησε η Υπουργός, Πόπη Κανάρη, πρόκειται για εναρμονιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, για την οποία είχε παραχωρηθεί μεταβατική περίοδος μέχρι τις αρχές του 2023.

Όπως εξήγησε η Υπουργός σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι φορείς που εμπλέκονται στον έλεγχο της ποιότητας πόσιμου νερού, όπως η Υδατοπρομήθεια, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, θα συντονίζονται από ένα Συμβούλιο Ποιότητας Νερού που θα ελέγχει αν κάθε υπηρεσία ασκεί το ρόλο της.

Στόχος του νομοσχεδίου, είναι να δώσει σημασία και στήριξη στον έλεγχο για το νερό βρύσης, «ώστε ο καταναλωτής να μη θεωρεί ότι το καλύτερο νερό είναι με διαφορετική μορφή από αυτή που πηγάζει στο καθημερινά ελεγχόμενο νερό που είναι στη βρύση μας», όπως είπε η κ. Κανάρη.

Ερωτηθείσα κατά πόσον ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει το νερό της βρύσης πόσιμο η κα υπουργός σημείωσε ότι το νερό της βρύσης είναι πόσιμο. «Ο κόσμος ίσως να θεωρεί πως το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο ασφαλές προς κατανάλωση σε σχέση με το νερό της βρύσης, κάτι που δεν ισχύει. Στόχος μας είναι να περάσουμε το μήνυμα πως το νερό της βρύσης είναι πολύ καλής ποιότητας», κατέληξε.