Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι οι ιατροί περιμένουν αποτελεσματικά μέτρα. Φωνάζουν για την υποστελέχωση που υπάρχει και η οποία όπως υποστηρίζουν χρονολογείται με αποτέλεσμα να τίθενται εν κινδύνω ανθρώπινες ζωές.

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος ΠαΣυΚΙ, Σωτήρης Κούμας «Υπάρχει και παρέμβαση από την Υπουργό Υγείας, η οποία μετά λύπης μας μπορώ να πω επαναλαμβάνει το επιχείρημα του ΟΚΥπΥ ότι ναι έχουν προκηρυχτεί  θέσεις άρα κάντε υπομονή. Ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει υπομονή, ο ασθενής θέλει άμεση αντιμετώπιση».

Στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών εργάζονται εφτά γιατροί από τους δώδεκα που ήταν αρχικά, με την Δρ. Νεοφύτα Χρυσάνθου, Υπεύθυνη ΤΑΕΠ Γενικού Νοσοκομείου Πάφου να αναφέρει στον ΑΝΤ1 ότι «Όταν υπάρχει μόνο ένας γιατρός στη βάρδια εάν έρθουν δύο περιστατικά τα οποία είναι σοβαρά σε ποιον θα τρέξει και ποιον θα αφήσει πίσω; Τι διαλογή θα γίνει; Όταν έρθει ένας πολυτραυματίας και ένας με τροχαίο;»

Την ίδια στιγμή, ο Νεκτάριος Σιδηρόπουλος, Ιατρός ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου επισήμανε «Νιώθουμε αγανάκτηση, ότι νιώθουμε ντροπή; Απέχθεια; Ότι νιώθουμε ότι σε τριτοκοσμική χώρα; Σε τριτοκοσμικές συνθήκες; Ότι ερχόμαστε στη δουλεία και βλέπουμε τρόλια δεξιά και αριστερά και θέλουμε να φύγουμε;»

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι με τις μετακινήσεις γιατρών, έχουν καλυφθεί οι κενές θέσεις που προέκυψαν με τις αποχωρήσεις γιατρών, ώστε κανένας ασθενής να μην μείνει χωρίς την απαιτούμενη περίθαλψη.

Ενώ συμπαραστάση φαίνεται να έχει και τον ΟΑΥ ο οποίος επισημαίνει «Έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις για γιατρούς στα ΤΑΕΠ και με την ολοκλήρωση της καθορισμένης διαδικασίας θα στελεχώσουν μόνιμα το ΤΑΕΠ Πάφου. Βασική επιδίωξη του Οργανισμού είναι να μην κινδυνεύσουν ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη για περίθαλψη. Ο Οργανισμός απολογείται για τυχόν ταλαιπωρία των ασθενών».

Όπως δήλωσε και ο Διευθυντής ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «Θα εμπλουτίσουμε κάθε επαρχία με ένα ιδιωτικό ΤΑΕΠ.  Ας επικεντρωθεί ο κύριος Κούμας στα δημοσία νοσηλευτήρια να αποδώσουν σωστά τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Επενδύουμε πολύ στον δημόσιο τομέα αλλά δεν θα εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τον δημόσιο τομέα.» 

Ενώ στο πλευρό των Κυβερνητικών Ιατρών βρίσκεται και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος ζητά από την Υπουργό Υγείας, όπως βρει λύσεις για το ΤΑΕΠ Πάφου.