Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Starship

Η SpaceX εκτοξεύει νέο γιγάντιο πύραυλο στην πρώτη δοκιμαστική πτήση, αλλά αποτυγχάνει λίγα λεπτά αργότερα, αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία. Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση εκτοξεύτηκε με επιτυχία και κατέληξε σε έκρηξη σχεδόν 4 λεπτά μετά την απογείωση.

Η ίδια η SpaceX προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter, σημειώνοντας ότι «σαν να μην ήταν αρκετά συναρπαστικό το τεστ πτήσης, το Starship αντιμετώπισε μια γρήγορη απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση πριν από τον διαχωρισμό σταδίου».

Από την πρώτη στιγμή βίντεο κατακλύζουν το διαδίκτυο, δείχνοντας τον πύραυλο να εκρήγνυται τέσσερα λεπτά μετά την εκτόξευση.

«Η επιτυχία προέρχεται από αυτά που μαθαίνουμε και η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship» τόνισε μετά από λίγη ώρα η SpaceX.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της SpaceX, Έλον Μάσκ προτίμησε να εστιάσει στα θετικά της όλης επιχείρησης, σημειώνοντας ότι η νέα δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες.

Ο ίδιος ήταν που επιβεβαίωσε νωρίτερα πως όλα ήταν έτοιμα για την ιστορική, πρώτη αυτή εκτόξευση, με την φιλοδοξία όπως στο μέλλον καταστεί εφικτό να στείλει ανθρώπους πίσω στο φεγγάρι και τελικά στον Άρη - παίζοντας καθοριστικό ρόλο στο πρόσφατα εγκαινιασμένο πρόγραμμα ανθρώπινων διαστημικών πτήσεων της NASA, Artemis.

Τη δοκιμαστική πτήση κατέγραψε σε βίντεο η ίδια η SpaceX, καλύπτοντας την με ειδική εκπομπή διάρκειας περίπου μιας ώρας.

Η SpaceX ανέβαλε τη Δευτέρα (17/4)  πολυαναμενόμενη εκτόξευση του νέου ισχυρού πυραύλου Starship, καθυστερώντας για ένα 48ωρο την πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του στο διάστημα.

Ο πύραυλος με το ύψος των 120 μέτρων – που ξεπερνά το Άγαλμα της Ελευθερίας – είχε αρχικά προγραμματιστεί να εκτοξευτεί από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, στις 8 π.μ. EDT (1200 GMT). Όμως η εταιρεία ανακοίνωσε σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών της αντίστροφης μέτρησης ότι ακυρώνει την προσπάθεια για τουλάχιστον 48 ώρες, επικαλούμενη ένα πρόβλημα συμπίεσης στον εκτοξευτή πυραύλων του κατώτερου σταδίου.