Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΥΕΜΕΝΗ-ΠΟΔΟΠΑΤΗΜΑ
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Τύπου των ανταρτών Ansar Allah Houthis, από το σημείο της τραγωδίας σε σχολείο στην πρωτεύουσα Σαναά.

Σοκ στο παγκόσμιο προκαλούν οι εικόνες που μεταδίδονται από την Υεμένη, μαζί με τις πληροφορίες ότι 85 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου και άλλοι 322 τραυματίστηκαν, ενώ προσπαθούσαν να λάβουν βοήθεια δέκα δολαρίων ο καθένας. Eκατοντάδες εξαθλιωμένοι, λόγω του εμφύλιου σπαραγμού, κάτοικοι της πρωτεύουσας Σαναά, συγκεντρώθηκαν σε σχολείο, σε φιλανθρωπική δράση εμπόρων, οι οποίοι μοίραζαν χρηματική βοήθεια για να τιμήσουν το Ραμαζάνι.

Η τραγωδία γράφτηκε τη νύχτα, σε σχολείο στην Παλιά Πόλη, στο κέντρο της Σαναά. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της υποστηριζόμενης από το Ιράν de facto κυβέρνησης των Χούθι που ελέγχει την πρωτεύουσα, αιτία της τραγωδίας ήταν η κακή διοργάνωση της φιλανθρωπικής δράσης. Χωρίς συντονισμό με τις αρχές, οι έμποροι αποφάσισαν τη διανομή της χρηματικής βοήθειας, ενόψει του Έιντ αλ Φιτρ, μιας από τις σημαντικότερες γιορτές για τους μουσουλμάνους. 

Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά, ενώ περίπου πενήντα από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε προς το Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλά σε μέσα ενημέρωσης. Νεκροί και τραυματίες της τραγωδίας, μίας από τις χειρότερες των τελευταίων δέκα ετών, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Το σχολείο σφραγίστηκε,ενώ δύο από τους διοργανωτές της εκδήλωσης για τη διανομή βοήθειας συνελήφθησαν, σύμφωναμε το πρακτορείο ειδήσεων SABA, που ελέγχουν οι αντάρτες. 

Έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τα αίτια της τραγωδίας. Αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλούνται διεθνή μέσα, ανέφεραν, πάντως, ότι μόλις η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο στο σχολείο, ένοπλοι Χούθι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Πυρά έπληξαν ηλεκτρικά καλώδια, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις, οπότε το πλήθος πανικοβλήθηκε και επικράτησε χάος το οποίο οδήγησε  στην τραγωδία.

Η φτωχότερη αραβική χώρα

Η Υεμένη είναι η φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου, και από το 2014 ρημάζεται λόγω του πολέμου ανάμεσα στους Χούθι, Σιίτες αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν, και τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, την οποία υποστηρίζει στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους, επιδημίες, έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, πείνα. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού εξαρτώνται από τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια, που όμως δεν σταματά να λιγοστεύει. Στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Η εκεχειρία έξι μηνών που είχε κηρυχθεί με μεσολάβηση του ΟΗΕ πέρυσι δεν ανανεώθηκε όταν η ισχύς της έφθασε στο τέλος της τον περασμένο Οκτώβριο, Ωστόσο, οι εχθροπραξίες δεν ξανάρχισαν σε ευρεία κλίμακα, και παρέμειναν σποραδικές, προσφέροντας μια ανάσα στον πληθυσμό.

Την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, συνοδευόμενη από μεσολαβητές του Ομάν, βρέθηκε στη Σαναά για συνομιλίες με σκοπό να τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός και να μπουν θεμέλια για πιο διαρκή εκεχειρία. Στο πλαίσιο αυτό, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και οι αντάρτες της Ανσάρ Αλλάχ ή Χούθι - από το όνομα της οικογένειας που ηγείται της παράταξης - προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε ανταλλαγή περίπου εννιακοσίων αιχμαλώτων πολέμου.